Awk

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguatge de programacióAwk
Tipus utilitat UNIX, data-driven programming language Tradueix, llenguatge script, programació procedimental i data-driven programming Tradueix
Data de creació 1979
Disseny Alfred Aho i Brian Kernighan
Desenvolupador Alfred Aho, Brian Kernighan i Peter J. Weinberger
Epònim Alfred Aho, Brian Kernighan i Peter J. Weinberger
Darrera versió estable IEEE Std 1003.1-2008
Influenciat per C i Snobol
Codi font Codi font
Etiqueta d'Stack Exchange Etiqueta
Pàgina web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El llenguatge de programació awk és un llenguatge interpretat especialment dissenyat per al tractament de fitxers de text (o text procedent d'un filtre o pipe). El nom del llenguatge ve de les inicials del cognoms dels seus tres autors originals: Aho, Weinberger i Kernighan;[1] a la pràctica el nom es pren pel nom en anglès de l'alca (un ocell àrtic), per exemple tal com apareix a la portada del llibre de referència The AWK Programming Language.

L'awk fa servir strings, expressions regulars (regexp), i arrays associatius (hash). Incorpora tot de conceptes implícits com el bucle principal d'entrada, delimitador de camp i delimitador de registre, parsing automàtic de camps, obrir i tancar fitxers, etc. Això facilita la creació de programes molt compactes d'una sola línia.

L'awk és l'antecessor directe del perl,[2] i tot i que és un llenguatge força senzill, resulta molt potent i ràpid per al tractament de fitxers de text. L'intèrpret d'awk demana molt pocs recursos al sistema, i la càrrega i interpretació del programa és més ràpida que amb un intèrpret de perl (és clar que aquest altre pot fer moltes altres coses com accedir a una base de dades o establir connexions de xarxa).

L'awk és una utilitat present en qualsevol entorn Unix estàndard. Existeixen implementacions d'awk per a gairebé tots els sistemes operatius (unix, linux, ms-windows, hp-mpe, etc.). Existeix una versió GNU anomenada gawk, que incorpora algunes extensions interessants al llenguatge estàndard.

Referències[modifica]

  1. Nguyen, Binh. Linux Dictionary, p. 293. 
  2. Duncan, Andy; Still, Jared. Perl for Oracle DBAs (en anglès). O'Reilly Media, 2002, p. 4. ISBN O'Reilly Media.