Awk

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguatge de programacióAwk
Tipusutilitat UNIX, data-driven programming language (en) Tradueix, llenguatge script, programació procedimental i data-driven programming (en) Tradueix modifica
Data de creació1979 modifica
DissenyAlfred Aho i Brian Kernighan modifica
DesenvolupadorAlfred Aho, Brian Kernighan i Peter J. Weinberger modifica
EpònimAlfred Aho, Brian Kernighan i Peter J. Weinberger modifica
Darrera versió estableIEEE Std 1003.1-2008 modifica
Influenciat perC, Snobol i Bourne Shell modifica
Codi fontCodi font modifica
Etiqueta d'Stack ExchangeEtiqueta modifica

El llenguatge de programació awk és un llenguatge interpretat especialment dissenyat per al tractament de fitxers de text (o text procedent d'un filtre o pipe). El nom del llenguatge ve de les inicials del cognoms dels seus tres autors originals: Aho, Weinberger i Kernighan;[1] a la pràctica el nom es pren pel nom en anglès de l'alca (un ocell àrtic), per exemple tal com apareix a la portada del llibre de referència The AWK Programming Language.

L'awk fa servir strings, expressions regulars (regexp), i arrays associatius (hash). Incorpora tot de conceptes implícits com el bucle principal d'entrada, delimitador de camp i delimitador de registre, parsing automàtic de camps, obrir i tancar fitxers, etc. Això facilita la creació de programes molt compactes d'una sola línia.

L'awk és l'antecessor directe del perl,[2] i tot i que és un llenguatge força senzill, resulta molt potent i ràpid per al tractament de fitxers de text. L'intèrpret d'awk demana molt pocs recursos al sistema, i la càrrega i interpretació del programa és més ràpida que amb un intèrpret de perl (és clar que aquest altre pot fer moltes altres coses com accedir a una base de dades o establir connexions de xarxa).

L'awk és una utilitat present en qualsevol entorn Unix estàndard. Existeixen implementacions d'awk per a gairebé tots els sistemes operatius (unix, linux, ms-windows, hp-mpe, etc.). Existeix una versió GNU anomenada gawk, que incorpora algunes extensions interessants al llenguatge estàndard.

Referències[modifica]

  1. Nguyen, Binh. Linux Dictionary, p. 293. 
  2. Duncan, Andy; Still, Jared. Perl for Oracle DBAs (en anglès). O'Reilly Media, 2002, p. 4. ISBN O'Reilly Media.