Bash

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariBash
Gnu-bash-logo.svg
Command line.png
Desenvolupador(s) Projecte GNU i Chet Ramey
Basat en Bourne Shell, neerlandès, bokmål, polonès i serbi
Versió inicial 8 juny 1989
Versió estable 5.0 (7 gener 2019)
Escrit en C
Sistema operatiu multiplataforma
Plataforma multiplataforma
Format d'arxiu d'escriptura
Disponible en
Tipus shell d'Unix, paquet GNU, llenguatge de programació i command line interface language Tradueix
Llicència GNU GPL 3.0 o posterior
Epònim Bourne Shell
Part de GNU
Més informació
Lloc web Web oficial
Stack Exchange Etiqueta
Free Software Directory Bash
Id. Subreddit bash
Guia d'usuari Guia d'usuari
Modifica les dades a Wikidata

Bash és un intèrpret d'ordres, usat sovint pel sistema GNU/Linux. És qui s'encarrega de comunicar l'usuari amb el sistema. No és l'únic intèrpret existent per a Linux, però si un dels més emprats.

Aquest programa, desenvolupat per GNU, és una adaptació lliure de l'intèrpret d'ordres propi d'Unix, de codi font tancat, anomenat Bourne shell o sh. Lluny de recrear aquest entorn, el Bash el millora en diversos aspectes, podent-lo considerar una extensió del mateix sh.

L'entorn en si no té cap utilitat, però és amb el que podrem inicialitzar els programes, que sí que en tenen.

Vist d'aquesta manera, es pot considerar que el Bash, és el programa que ens permet utilitzar el nostre sistema, res més lluny de la realitat, ja que no sols és un simple intèrpret, sinó un petit llenguatge de programació que permet crear petits guions o programes, que administrin diverses tasques utilitzant els programes que tinguem instal·lats, així per exemple, podríem crear un petit programa que netegi els fitxers temporals cada X temps.[1]

A més, el Bash té capacitats per engegar aplicacions en segon pla, afegint així els avantatges d'un sistema multitasca com és Linux.

Una altra de les característiques del Bash com a sistema de programació és el fet que tots els guions d'arrancada d'un sistema GNU/Linux siguin creats emprant-lo, el que fa que es necessiti uns coneixements més aviat extensos sobre el seu funcionament per crear una arrancada.[2]

Una capacitat que comparteix amb el sh és el fet de poder introduir entrades (i rebre sortides), a programes o guions, simplement afegint-ne els paràmetres a continuació del programa. Els programes, en finalitzar, retornen automàticament un valor (recuperable amb "$?") que indica si ha acabat correctament o no el programa.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:Bash