Glibc

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de programariGlibc
Projecte GNU
Autor original Roland McGrath
Desenvolupador(s) Projecte GNU
Versió inicial 1987; fa 30 anys (1987)[1]
Versió estable

2.25  (5 Febrer 2017; fa 10 mesos (2017-02-05))[2]

[±]
Estat de desenvolupament Actiu
Escrit en C
Sistema operatiu Multiplataforma
Tipus Biblioteca informàtica
Llicència LGPL
Més informació
Lloc web gnu.org/software/libc/
Codi font Codi font
Etiqueta d'Stack Exchange Stack Exchange
Modifica dades a Wikidata

GNU C Library, comunament coneguda com a glibc, és la biblioteca estàndard de llenguatge C de GNU.[3] Es distribueix sota els termes de la llicència GNU LGPL.

En els sistemes en què s'usa, aquesta biblioteca de C que proporciona i defineix les crides al sistema i altres funcions bàsiques, és utilitzada per gairebé tots els programes. És molt usada en els sistemes GNU i sistemes basats en el nucli Linux.[4] És molt portable i suporta gran quantitat de plataformes de maquinari. En els sistemes Linux s'instal·la amb el nom de libc6.

Maquinari i nuclis suportats[modifica]

Glibc és usada en sistemes que treballen amb molts nuclis diferents i diferents arquitectures de maquinari. L'ús més comú és en sistemes amb el nucli Linux en maquinari x86, però també suporta oficialment les següents plataformes de maquinari: x86, Motorola 680x0, DEC Alpha, PowerPC, ARM, ETRAX CRIS, S/390 i SPARC. Té suport oficial per nuclis GNU Hurd i Linux, encara que hi ha disponibles versions amb molts pegats que funcionen amb nuclis de FreeBSD i NetBSD (com és el cas de Debian GNU/kFreeBSD i Debian GNU/NetBSD, respectivament). És també usada (d'una forma modificada) com la libroot de BeOS i per això en Haiku.

Contingut de glibc[modifica]

  • Programes instal·lats: catchsegv, gencat, getconf, getent, glibcbug, iconv, iconvconfig, ldconfig, LDD, lddlibc4, locale, localedef, mtrace, nscd, nscd_nischeck, pcprofiledump, pt_chown, rpcgen, rpcinfo, SLN, sprof, tzselect, xtrace, zdump i ZIC
  • Biblioteques instal·lades: ld.so, libBrokenLocale.[a, so], libSegFault.so, libanl.[a, so], libbsd-compat.a, libc.[a, so], libc_nonshared.a, libcrypt.[a, so], libdl.[a, so], libg.a, libieee.a, libm.[a, so], libmcheck.a, libmemusage.so, libnsl.a, libnss_compat.so, libnss_dns.so, libnss_files.so, libnss_hesiod.so, libnss_nis.so, libnss_nisplus.so, libpcprofile.so, libpthread.[a, so], libresolv.[a, so], librpcsvc.a, librt.[a, so], libthread_db. so i libutil.[a, so]

Referències[modifica]

  1. Corbet, Jonathan. «A turning point for GNU libc» (en anglès). LWN.net, 28-03-2012. [Consulta: 29 desembre 2015].
  2. Poyarekar, Siddhesh. «The GNU C Library version 2.25 is now available» (en anglès). info-gnu, 05-02-2017. [Consulta: 3 juny 2017].
  3. «The GNU C Library» (en anglès). [Consulta: 10 abril 2014].
  4. «LIBC(7) - Linux Programmer's Manual» (en anaglès). [Consulta: 10 abril 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Glibc Modifica l'enllaç a Wikidata