Manifest GNU

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula documentManifest GNU
Tipus manifest
Llengua original anglès dels Estats Units
Gènere artístic manifest
Tema programari lliure i Projecte GNU
Estil Moviment del programari lliure
Publicació març 1985
Autor Richard Matthew Stallman
Text complet Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet, Text complet i Text complet
Modifica les dades a Wikidata
Mascota de GNU (logotip), per Aurelio A. Heckert

El Manifest GNU va ser escrit per Richard Stallman al començament del Projecte GNU, per demanar finançament i suport i com a declaració de principis del Projecte GNU. El manifest també intenta donar respostes i aclarir els objectius del projecte. Durant els primers anys el text del manifest es va anar actualitzant per tenir en compte nous desenvolupaments, però avui dia es va decidir no canviar-ho més i deixar-ho tal com la major part de la gent ho ha llegit.

Per què es va escriure GNU?[modifica]

Una de les principals motivacions d'aquest manifest, va ser l'efecte que estava produint la irrupció de l'empresa privada en el finançament de desenvolupament de programari que mitjançant acords de No Revelació (nondisclosure agreement) o acords de llicència de programari, acabava amb l'ús compartit del programari, una pràctica tan antiga com els mateixos ordinadors i la "regla d'or" de la comunitat dels furoners: compartir els programes per fer-los millors i fer de la programació una cosa útil, en comptes d'intentar dividir els usuaris i conquistar-los.

Això significa evitar el malbaratament d'esforços en la duplicació de la programació de sistemes i permet enfocar aquest esforç en la millora d'aquests. La idea del Manifest GNU beneficia a tothom, els codis complets del sistema estaran disponibles per a tothom, de manera que si un usuari necessita canvis en el sistema, sempre serà lliure de fer-los per si mateix o contractar un programador o empresa perquè els dugui a terme.

Per què GNU beneficia a tothom?[modifica]

El fet que el sistema GNU sigui un sistema de programari lliure significa molt més que només estalviar a tots el preu d'una llicència Unix. Significa que s'evitarà molt el malbaratament d'esforços en la duplicació de la programació de sistemes. Aquest esforç pot enfocar-se millor per a millorar els programes. Els codis complets del sistema estaran disponibles per a tots. Com a resultat, un usuari que necessita canvis en el sistema serà sempre lliure per a fer-los per si mateix, o de contractar a qualsevol programador o empresa disponible per a fer-los per ell. A més, el fet que no puguin aparèixer modificacions privades de programes beneficia a tota la comunitat, no solament a la persona que es troba amb un problema i el modifica el programa per solucionar-lo. Els usuaris no estaran ja a la mercè d'un programador o una empresa que sigui propietària dels codis font i sigui l'única en posició de fer canvis.

El manifest deixa la porta oberta a tots aquells que vulguin participar o col·laborar, programadors que vulguin participar en el desenvolupament dels programes, empreses que aportin finançament econòmic o material i a tots els individus que vulguin fer una aportació econòmica.

Enllaços externs[modifica]