Gnash

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gnash és un projecte de GNU per crear un reproductor de Flash lliure. Els programadors pretenen escriure un reproductor que pugui funcionar separat i una extensió pel Mozilla Firefox i el Konqueror. Posteriorment s'escriuran extensions per altres navegadors. El fet d'escriure un reproductor de Flash lliure fa anys que és una prioritat del projecte GNU, ja van demanar ajuda pel projecte GPLFlash.

Història[modifica | modifica el codi]

Gnash és un fork del codi de domini públic del projecte GameSWF. Gnash tindrà llicència GPL i el seu codi podrà ser útil pel projecte GameSWF que serà de domini públic. El projecte va ser anunciat per John Gilmore i el seu desenvolupador principal és Rob Savoye.

Detalls tècnics[modifica | modifica el codi]

Igual que GameSWF, alguns renderitzats fets per Gnash necessiten OpenGL. El projecte s'està fent amb C++, a diferència de molts projectes GNU que estan escrits amb C o Lisp.

Com GameSWF, alguns renderitzats fets per Gnash poden necessitar OpenGL.

Els arxius tipus Flash consisteixen generalment en dos tipus d'arxiu, SWF (vectors gràfics animats) o FLV (Flash video). Actualment Gnash pot reproduir arxius SWF fins a la versió 7, i algunes característiques de les últimes versions (8 i 9). Pot reproduir videos en format FLV de llocs tan reconeguts com YouTube o MySpace. FLV requereix de la instal·lació en el sistema de FFmpeg o GStreamer.

L'objectiu dels desenvolupadors és ser el més compatible possible amb el reproductor propietari, però Gnash pretén oferir algunes característiques especials no disponibles a altres reproductors, per expemple, és possible utilitzar bibiloteques de funcions extra per a Action Script, com compatibilitat amb MySQL o accés al sistema de fitxers previa compilació i activació per motius de seguretat.

SISTEMES OPERATIUS: x86, AMD64, MIPS/Irix, PowerPC GNU/Linux y NetBSD, OpenBSD o FreeBSD. Adobe no proporciona un reproductor oficial per a cap de les anteriors plataformes, a part de GNU/Linux x86.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gnash Modifica l'enllaç a Wikidata