GNOME

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariGNOME
Gnomelogo.svg
GNOME Shell.png
Desenvolupador(s) Fundació Gnome, The GNOME Project i Projecte GNU
Versió inicial 3 març 1999
Versió estable 3.34 (12 setembre 2019)
Escrit en C, Extensible Markup Language, C++, C♯ i Hyper Text Markup Language
Sistema operatiu Linux i BSD
Biblioteca
d'interfície d'usuari
GTK
Disponible en
Multilingüe (204 idiomes[1])
En català Sí
Tipus entorn d'escriptori
Llicència GNU GPL, GNU LGPL i GNU GPL 2.0
Més informació
Lloc web Web oficial
Twitter gnome
Free Software Directory Gnome
Id. Subreddit gnome
Modifica les dades a Wikidata

El GNOME és un entorn d'escriptori per a sistemes operatius del tipus Unix-like emprant el protocol Wayland o X-Window. Forma part oficial del Projecte GNU i el projecte evoluciona sota la direcció de la Fundació GNOME. Amb la versió GNOME 3.0, alliberada l'any 2011, l'entorn gràfic va canviar del paradigma clàssic d'escriptori del quadre del GNOME al més abstracte GNOME Shell.[2][3]

Història[modifica]

El projecte GNOME (GNU Network Object Model Environment) sorgeix l'agost de 1997 com a projecte encapçalat per Miguel de Icaza per crear un entorn d'escriptori completament lliure per a sistemes operatius lliures, en especial per a GNU/Linux. Des del principi, l'objectiu principal de GNOME ha estat proporcionar un conjunt d'aplicacions atractives i un escriptori de fàcil ús.

En aquells moments existia un altre projecte anterior a GNOME amb els mateixos objectius, però amb diferents mitjans: KDE. Els primers desenvolupadors de GNOME criticaven aquell projecte perquè es basava en la biblioteca de controls gràfics Qt, perquè no era compatible amb els principis del programari lliure. Anys més tard els problemes amb la llicència Qt s'han resolt i aquestes crítiques han cessat. No obstant això, els dos projectes segueixen diferents rumbs tecnològics i mantenen una competència amistosa.

Com amb la majoria de programes GNU, GNOME ha estat dissenyat per executar-se en tota la gamma de sistemes operatius del tipus Unix-like amb X-Window, i especialment pensat per a GNU/Linux. Des dels seus inicis s'ha usat la biblioteca de controladors gràfics GTK, originalment creada per al programa GIMP.

A mesura que el projecte ha anat progressant en els últims anys, els seus objectius s'han estès per tractar una sèrie de problemes a la infraestructura Unix existent.

Evolució gràfica[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]