Inkscape

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de programariInkscape
Inkscape Logo.svg
Captura de pantalla de l'Inkscape 0.92 sobre Ubuntu.png
Inkscape 0.92
Creador/s Ted Gould Tradueix, Bryce Harrington Tradueix, Nathan Hurst Tradueix i MenTaLguY Tradueix
Desenvolupador(s) L'equip Inkscape
Basat en Sodipodi Tradueix
Versió inicial 2 setembre 1999
Versió estable

0.92.3[1]

/ Març 11, 2018; fa 8 mesos (2018-03-11)
Escrit en C++ i C
Sistema operatiu Multiplataforma
Format d'arxiu de lectura
Format d'arxiu d'escriptura
Biblioteca
d'interfície d'usuari
GTK+ i Gtkmm
Disponible en
En català Sí
Tipus Editor de gràfics vectorials
Llicència GPL
Part de Software Freedom Conservancy Tradueix
Més informació
Lloc web www.inkscape.org
Twitter inkscape
Seguiment d'errors Pàgina de seguiment d'errors
Free Software Directory Inkscape
Id. Subreddit Inkscape
Id. Framalibre inkscape
Modifica les dades a Wikidata

Inkscape és una programa informàtic de codi lliure dissenyat per al dibuix de gràfics vectorials, es pot utilitzar per crear o editar gràfics vectorials com il·lustracions, diagrames, gràfics, logotips i quadres complexos. El format gràfic vectorial principal d'Inkscape és SVG, però es poden importar i exportar en altres formats.[2]

Inkscape pot representar formes vectorials primitives (per exemple, rectangles, el·lipses, polígons, arcs, espirals, estrelles i quadres 3D) i text. Aquests objectes es poden omplir amb colors sòlids, patrons, gradients de color radials o lineals i les seves vores poden ser acolorides, ambdues amb transparència ajustable. També s'admet la incrustació i el modificació opcional d'imatges de mapa de bits, que permeten a l'editor crear gràfics vectorials a partir de fotos i altres fonts de mapa de bits. Les formes creades es poden manipular amb transformacions, com ara moure, girar, escalar i esbiaixar.

Així, té capacitats similars als programes privatius FreeHand o CorelDRAW utilitzant el format de fitxer estandarditzat pel W3C SVG, basat al seu torn en XML. El nom Inkscape sorgeix de combinar les paraules en anglès ink i landscape (tinta i paisatge).[3]

Història[modifica]

Inkscape va ser creat el 2003 per un fork del projecte Sodipodi (aplicació d'il·lustració vectorial) que s'havia iniciat l'any 1999. La bifurcació va ser dirigida per un equip de quatre desenvolupadors de Sodipodi (Ted Gould, Bryce Harrington, Nathan Hurst, i MenTaLguY).

Posteriorment Xara anunciar plans per alliberar la seva pròpia aplicació de dibuix Xara Xtreme, i els seus desenvolupadors van expressar interès a col·laborar amb Inkscape per buscar camins amb els quals els dos projectes poguessin compartir codi, coordinar esforços, i desenvolupar programes de gràfics vectorials de codi obert superiors a qualsevol altre disponible en el món privatiu.

El 2 de novembre del 2003 es va crear la primera versió de l'Inkscape, molt similar a Sodipodi en la seva versió 0.32. Més tard es va afegir la primera versió amb la interfície reorganitzada. El 10 de febrer de 2005, s'afegí l'eina de clonació de mosaics i traçat de color, a més d'algunes correccions d'errors. Més tard, al 26 de juliol del 2005 van afegir l'aplicació d'estils a text spans, compatibilitat amb efectes millorada, i la nova eina de gradients.

El 19 de novembre del 2005 hi van afegir l'eina de connector, edició col·laborativa, pressió de sensibilitat d'angle, i millores en l'eina de nodes. El 23 de març del 2007 s'hi va afegir la versió de manteniment i de correcció.

Característiques[modifica]

Captura de pantalla de Inkscape en català, a la qual es poden veure menús i opcions de tractament de text i d'imatges

Les característiques suportades inclouen: formes, traços, text, marcadors, clons, barreges de canals alfa, transformacions, gradients, patrons i agrupaments. Inkscape també suporta metadades Creative Commons, edició de nodes, capes, operacions complexes amb camins, vectorització d'arxius gràfics, text en traços, alineació de textos, i molt més.

Opcions[modifica]

 • Transparències regionals, i transparència mestra per a tot l'objecte.
 • Múltiples colors per escollir.
 • És possible esculpir l'objecte.
 • Els objectes poden agrupar-se i desagrupar-se, de manera que diversos objectes agrupats funcionin com un de sol.
 • L'objecte pot tancar-se en una vora de qualsevol mida i color.
 • Els objectes es poden desenfocar a diferents nivells.
 • Qualsevol objecte pot ser duplicat indefinidament.
 • Es poden dibuixar línies de tota classe, les quals poden ser personalitzades, a igual que qualsevol altre objecte.
 • Els objectes es poden moure, invertir, esborrar, etc.

Interfície i utilitat[modifica]

Inkscape proporciona missatges flotants que ajuden a entendre la utilització dels botons, comandaments, ordres i claus. Ve amb un teclat complet i referència del ratolí (en HTML ) i diverses guies didàctiques interactives en SVG. Les característiques del SVG suportades inclouen les formes bàsiques, els camins, el text alfa, les transformacions, els gradients, l'edició de nodes, l'exportació de SVG a PNG i l'agrupació d'elements, entre d'altres.

La interfície de Sodipodi (el predecessor de l'Inkscape) estava basada en part en les de CorelDRAW i GIMP.

Referències[modifica]

 1. «Inkscape 0.92.2 Delivers Greater Stability and Easier Contributions». The Inkscape Project, 07-08-2017. [Consulta: 9 agost 2017].
 2. «Inkscape Features». [Consulta: 11 setembre 2014].
 3. «FAQ». Inkscape Wiki. [Consulta: 19 desembre 2010].

Enllaços externs[modifica]