Editor de gràfics vectorials

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Captura de pantalla de l'editor de gràfics vectorials Xfig.

Un editor de gràfics vectorials és un programa que permet als usuaris compondre i editar imatges de gràfics vectorials interactivament a la pantalla d'ordinador i desar-los en un de molts formats de gràfics vectorials populars com EPS, PDF, WMF, SVG o VML.[1]

Editors vectorials contra editors de mapes de bits[modifica]

Els editors vectorials es contrasten sovint amb editors de mapa de bits, i les seves capacitats es complementen l'una a l'altra.[2] Els editors vectorials són, per norma general, millors per a disseny gràfic, format de pàgina, tipografia, logos, il·lustracions artístiques de brodes bé definides (p. ex. còmics, clip art, patrons geomètrics complexos), il·lustracions tècniques, diagramació i diagrames de flux. Els editors de mapes de bits són més adequats per retocs, processament de fotos, il·lustracions photorealistics, collage i disseny manual utilitzant una pissarra digital. Molts il·lustradors contemporanis utilitzen Corel Photo-Paint i Photoshop per fer tota la classe d'il·lustracions. Les versions recents d'editors de mapes de bits, com GIMP i Photoshop donen suport a eines vectorials (p. ex. camins editables), i els editors vectorials com CorelDRAW, Adobe Illustrator, Xara Xtreme, Adobe Fireworks, Inkscape o SK1 estan adoptant gradualment eines i enfocaments que anteriorment estaven limitats als editors de mapes de bits (p. ex. entelant-se).

Trets especialitzats[modifica]

Alguns editors vectorials donen suport a animació, mentre que altres (p. ex. Adobe Flash) se'n destinen específicament a produir gràfics animats.[3] Generalment, els gràfics vectorials són més adequats per animació, encara que també existeixin eines d'animació en mode ràster.

Els editors vectorials estan íntimament relacionats al programari d'autoedició com Adobe InDesign o Scribus, que també normalment inclou algunes eines de dibuix vectorial (normalment menys potents que aquells en editors vectorials independents). Els editors vectorials moderns són capaços de, i sovint preferible per a, dissenyar documents únics (com postals o opuscles) amb poques pàgines; és només per a documents més llargs o estandarditzats que programes de format de pàgina són més adequats.

Disposen d'una interfície d'usuari amb zoom.

Editors vectorials especials s'utilitzen per a disseny assistit per ordinador. No són adequats per gràfics artístics o decoratius, sinó que són rics en eines i biblioteques d'objecte utilitzats per assegurar precisió i conformitat d'estàndards de dibuixos i cianografies.

Finalment, programari de gràfics 3D com Maya, Blender o 3D Studio Max també pot ser pensat com una extensió dels tradicionals editors vectorials 2D, i ells comparteixen alguns conceptes comuns i eines.

Referències[modifica]

  1. «Disseny gràfic digital». Arxivat de l'original el 2003-10-12. [Consulta: 18 novembre 2008].
  2. «Suports i formats digitals», març 1998. Arxivat de l'original el 2010-04-06. [Consulta: 18 novembre 2008].
  3. «Flash: una eina multimèdia». [Consulta: 18 novembre 2008].[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Editor de gràfics vectorials