Projecte GNOME

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióProjecte GNOME
Dades
Tipuscomunitat del programari lliure Modifica el valor a Wikidata
Història
Creacióagost 1997
FundadorMiguel de Icaza Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ProdueixGNOME, GTK i GLib Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webgnome.org Modifica el valor a Wikidata
Mastodon: gnome@floss.social Modifica el valor a Wikidata

The GNOME Project és una comunitat darrere de l'entorn d'escriptori GNOME i de la plataforma de software en la qual està basada. És formada per tots els desenvolupadors de programari, artistes, escriptors, traductors, altres contribuents, i usuaris actius de GNOME. Ja no forma part de GNU Project.[1][2]

Fundació GNOME[modifica]

A l'agost del 2000, la fundació GNOME va arribar a un acord per desenvolupar tasques administratives i contactar amb empreses interessades en desenvolupar GNOME software. Tot i no estar involucrada directament en decisions tècniques, la Fundació coordina les publicacions i decideix quins projectes formaran part de GNOME. Qualsevol persona que hagi fet una contribució no trivial al projecte se'n pot fer membre.[3] Membres de la Fundació elegeixen el consell d'administració cada novembre. Els candidats per formar part del consell han de ser membres de la Fundació.

Programes i esdeveniments[modifica]

El projecte GNOME fa diversos esdeveniments i programes comunitaris, normalment dirigit a usuaris locals i desenvolupadors. La reunió principal de col·laboradors de GNOME és la GNOME Users And Developers European Conference (GUADEC), una conferència anual on habitualment es discuteix el desenvolupament i progrés de GNOME.[4] La idea dels esdeveniments GUADEC és atribuïda als desenvolupadors de GNOME' i usuaris' Paris meeting of 1998.[5] També existeix una conferència anual asiàtica anomenada GNOME.Asia.[6] GNOME també ha participat a Desktop Summit, que és una conferència conjunta organitzada per les comunitats GNOME i KDE que van celebrar-se a Europa el 2009 i 2011.[7]

Entre els projectes dels programes comunitaris hi ha Outreachy, establert amb els objectius de incrementar la participació de les dones i millorar els recursos disponibles a tots els nouvinguts que s'involucren amb GNOME.[8]

Col·laboració amb altres projectes[modifica]

El projecte GNOME col·labora activament amb altres projectes de software lliure (free software). Col·laboracions anteriors eren organitzades habitualment projecte a projecte.[9] Per fer la col·laboració més ample, es va fundar el projecte freedesktop.org.

Objectius[modifica]

El projecte es centra en:[10]

  • Independència— el govern és elegit democràticament i les decisions tècniques són preses pels enginyers que fan la feina.
  • Llibertat— la infraestructura en desenvolupament i els canals de comunicació són públics, el codi pot ser descarregat lliurement, modificat i compartit i tots els col·laboradors tenen els mateixos drets.
  • Connectat— la feina abasta completament el software lliure.
  • Gent— èmfasis en l'accessibilitat (accessibility) i l'internacionalització (internationalization).[11] GNOME està disponible en més de 40 llengües i està sent traduït a 190 llengües.[12]

Referències[modifica]

  1. McGovern, Neil [@nmcgovern]. «@juanluisback @nwnk @luis_in_brief @migueldeicaza @therealfitz @gnome I asked (as ED for @GNOME) GNU to remove us from that page multiple times. They have refused to do so.» (en anglès), 14-04-2021. Arxivat de l'original el 2021-05-09.
  2. GNOME [@gnome]. «Let's also clarify that here. GNOME is NOT a GNU project.» (en anglès), 14-04-2021. Arxivat de l'original el 2021-06-27.
  3. Membership of the GNOME foundation. 
  4. GUADEC. The GNOME Project. 
  5. [2011-10-04] About. 
  6. GNOME.Asia. The GNOME Project. 
  7. Larabel, Michael. Desktop Summit 2011: Copyright Assignment, Wayland & Beer, 2011-08-02. 
  8. Support women participation in GNOME!. 
  9. Lehrbaum, Rick [27 gener 2013]. GNOME community & industry leaders launch 5-point initiative. eWeek, 2000-08-15. 
  10. «About US». The GNOME Project.
  11. Day, Allan. «GNOME 3.12 Release Notes». The GNOME Project.
  12. «GNOME Languages». The GNOME Project.