C Sharp

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Icon falscher Titel.svg El títol d'aquest article és incorrecte a causa de limitacions tècniques. El títol correcte de l'article és C#.
Infotaula de llenguatge de programacióC Sharp
C Sharp wordmark.svg
Helloworld.jpg
Tipus llenguatge de programació multiparadigma i llenguatge de programació
Data de creació 2000
Disseny Microsoft
Desenvolupador Microsoft
Epònim C♯ Tradueix i C++
Darrera versió estable 7.3 ()
8.0 ()
Influenciat per C++, C, Java, Delphi, Modula-3, , Llenguatge de programació Eiffel, F Sostingut, Haskell, Icon, J#, J++, Object Pascal, Rust, ML i Visual Basic
Extensió dels fitxers cs
Etiqueta d'Stack Exchange Etiqueta i Etiqueta
Pàgina web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

C# (llegit "sé xarp" per l'original anglès sharp, o bé "sé sostingut") és un llenguatge de programació orientat a objectes desenvolupat per Microsoft i estandarditzat, com a part de la seva plataforma .NET.

La seva sintaxi bàsica deriva de C/C++ i utilitza el model d'objectes de la plataforma .NET el qual és similar al de Java però inclou millores derivades d'altres llenguatges. C# fou dissenyat per a combinar el control a nivell baix de llenguatges com C i la velocitat de programació de llenguatges com Visual Basic.

La pronúncia del nom ve de la terminologia musical, on C# significa, "do sostingut" (C correspon al do en la terminologia musical anglosaxona). El símbol # ve de sobreposar "++" sobre "++" i fer desaparèixer les separacions, per fer constar així la seva descendència de C++.

C#, com a part de la plataforma .NET, està normalitzat per ECMA des de desembre de 2001 (ECMA-334 "Especificació del Llenguatge C#"). El 7 de novembre de 2005 acabà la beta i sortí la versió 2.0 del llenguatge que inclou millores com tipus genèrics, mètodes anònims, iteradors, tipus parcials i tipus anul·lables.

Encara que C# forma part de la plataforma .NET, aquesta és una interfície de programació d'aplicacions; mentre que C# és un llenguatge de programació independent dissenyat per a generar programes sobre aquesta plataforma. Hi ha compiladors, com les noves versions de Visual Studio (amb els plugins adequats), que no generen programes per a aquesta plataforma, sinó per a una plataforma diferent com Win32, UNIX, UWP, Android, IOS...

En l'actualitat existeixen els següents compiladors per al llenguatge C#:

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: C Sharp Modifica l'enllaç a Wikidata