Azodicarboxilat de dietil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicAzodicarboxilat de dietil
Substància químicacompost químic i tipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular174,064 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₆H₁₀N₂O₄ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CCOC(=O)N=NC(=O)OCC Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

CCOC(=O)/N=N/C(=O)OCC Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

L'azodicarboxilat de dietil, sovint abreujat DEAD, és el compost orgànic d'estructura CH₃CH₂O₂CN=NCO₂CH₂CH₃. Com ho indica la seva fórmula, la molècula consisteix en un grup funcional azo central, RN=NR, flanquejat per dos grups èster d'etil. Aquest líquid vermell ataronjat és un reactiu molt valuós, però també bastant perillós.

Preparació[modifica]

Encara que està disponible àmpliament en el mercat, l'azodicarboxilat de dietil es pot preparar al laboratori. Una síntesi en dos passos comença a partir de la hidrazina, primer per alquilació amb cloroformiat d'etil, seguida per una tractament de l'hidrazodicarboxilat de dietil amb clor[1] o àcid nítric fumant vermell:[2]

Síntesi del DEAD

Aplicacions[modifica]

El DEAD és un component eficient en les reaccions de Diels-Alder i en la química click, per exemple, la síntesi del bicicle [2.1.0] pentà.[3]

El DEAD és un reactiu important en la reacció de Mitsunobu, on forma un adducte amb les fosfines. En un estudi,[4] el compost, juntament amb la trifenilfosfina i una calcona va formar una pirazolina:

reacció de DEAD/trifenilfosfina amb calconas

Seguretat[modifica]

El DEAD és tòxic, sensible al xoc, i tèrmicament inestable. És manipulat com una dissolució, rarament com el compost pur. Els perills en la seva manipulació l'han fet caure en el desús en favor del DIAD (azodicarboxilat de diisopropil).

Referències[modifica]

  1. Rabjohn, N.. "Diethyl azodicarboxylate". Org. Synth.; Coll. Vol. 3: 375. 
  2. Kauer, J. C.. "Diethyl azodicarboxylate". Org. Synth.; Coll. Vol. 4: 411. 
  3. Gassman, P. G.; Mansfield, K. T.. " Bicyclo [2.1.0] pentane ". Org. Synth.; Coll. Vol. 5: 96. 
  4. Vijay Nair, Smitha C. Mathew, Akkattu T. Biju, and Eringathodi Suresh «A Novel Reaction of the "Huisgen zwitterion" with Chalcones and Dienones: An Efficient Strategy for the Synthesis of Pyrazoline and Pyrazolopyridazine Derivatives». Angew. Chem Int Ed, 46, 2007, p. 2070-2073. DOI: 10.1002/anie.200604025.