Baldomero Fernández Ladreda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBaldomero Fernández Ladreda
Biografia
Naixement18 juliol 1906 Modifica el valor a Wikidata
La Ribera
Mort15 novembre 1947 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Oviedo
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Activitat1936 - 1939
PartitPCE
Membre de
Carrera militar
LleialtatSegona República Espanyola Segona República Espanyola
Branca militar Exèrcit Popular de la República
Rang militar Major de Brigada
Comandant de (OBSOLET)179a Brigada Mixta
ConflicteRevolució de 1934
Guerra Civil espanyola
maquis

Baldomero Fernández Ladreda Ferla (La Ribera, Astúries, 18 de juliol de 1906 - Oviedo, 15 de novembre de 1947) va ser un sindicalista, militar de l'Exèrcit Popular de la República i guerriller asturià. No confondre amb José María Fernández Ladreda.[1]

Inicia la seva activitat política afiliant-se a la UGT mentre treballava en la cimentera de Tudela Veguín. El 1934 participa en la revolució obrera encapçalant el grup obrer que va assaltar la fàbrica d'explosius situada a La Manjoya. Després de la finalització de la revolta ingressa a la presó afiliant-se al Partit Comunista d'Espanya.

El 1936 participa en la guerra civil al capdavant d'un grup guerriller en el setge d'Oviedo arribant a manar la 179a Brigada Mixta. Es trasllada a combatre al País Basc, Santander i front oriental. Una vegada finalitzada la guerra passa a la clandestinitat i s'amaga a Astúries.

En la clandestinitat s'uneix a la Unión Nacional Española (UNE). El 15 d'agost de 1943 funda, amb Aristides Llaneza i Manuel Fernández Peón, el Comitè de Milícies Antifeixistes (CMA) i es manté força actiu a la zona de Llangréu.[2] El 1945, després de la desaparició de l'UNE, reconstitueix el partit comunista, i és nomenat director del partit per a Astúries. El 1946 és expulsat del partit per problemes interns.

Al setembre de 1947 és detingut, i és jutjat i condemnat a dues penes de mort, una d'elles commutada. Fou executat en el garrot vil el 15 de novembre de 1947 a la presó d'Oviedo i enterrat posteriorment en el cementiri civil d'Oviedo, d'on posteriorment serien tretes les seves restes i portades al Cementiri de La Ribera.[3]

Referències[modifica]