Bandera de Sicília

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera de Sicília
Detalls
Tipusbandera d'una subdivisió de país Modifica el valor a Wikidata
Proporcions2:3
DissenyDividida diagonalment des del costat del pal superior en dos triangles, el superior vermell ataronjat i l'inferior groc; al centre s'hi afegeix la trinàcria siciliana.
Subjectes representatstrisquela i gorgoneu Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perSicília Modifica el valor a Wikidata
Adoptat4 gener 2000 Modifica el valor a Wikidata
Colorsgroc, roig i or Modifica el valor a Wikidata

La bandera de Sicília representa oficialment la Regió de Sicília a partir de l'aprovació de la llei regional del 4 de gener de 2000.[1] Encara que la seva adopció, no oficial, es remunta al 1282 amb l'aixecament popular de l'illa contra la tutela del rei de França Carles I d'Anjou conegut com les Vespres sicilianes, amb l'ajut militar del rei Pere II el Gran de Catalunya-Aragó, que fou coronat nou rei de l'illa.

Disseny[modifica]

El disseny de la bandera mostra la divisió en diagonal des del costat superior del pal formant dos triangles, el triangle superior és de color vermell ataronjat i l'inferior de color groc que representen, respectivament, a les ciutats de Palerm i Corleone, les quals foren les primeres en revoltar-se contra el rei francès. Al centre s'hi afegeix una variant de trisquela o trinaklion, anomenada Trinàcria, formada per tres cames color beix amb un Gorgoneion amb ales i tres espigues de blat que representen la prosperitat i els fruits de la terra.[2]

Banderes històriques[modifica]

Banderes amb la trisquela[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera de Sicília
  1. «Adozione della bandiera della Regione. Disposizioni sulle modalità di uso e di esposizione.» (en italià). Gazzetta Ufficiale della Regione Siciliana. [Consulta: 20 juliol 2016].
  2. «Il simbolo della Trinacria tra storia e mitologia: ecco le sue origini» (en italià). Giornale di Sicilia, 21-05-2015 [Consulta: 20 juliol 2016].