Barangay

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un Barangay (en tagalog: baranggay), també conegut pel seu nom antic: barri és la unitat menor de govern local a les Filipines. És el terme equivalent a poble, circumscripció o districte.

Els municipis i ciutats filipines estan compostos per barangays. El terme sovint és abreviat amb les formes de Brgy o Bgy. El desembre del 2006 hi havia un total de 41.995 barangays a tot l'estat de Filipines.

El terme barangay i la seva estructura fou concebuda durant l'administració del president Ferdinand Marcos, per tal de substituir els antics barris. Els baranyays van ésser legalitzats el 1991.

Història[modifica | modifica el codi]

Històricament, el barangay és una comunitat relativament petita d'entre cinquanta i cent famílies. La majoria dels pobles només tenen de trenta a cent cases i la població se sol moure entre cent i cinc-centes persones. Hi ha pobles molt més petits. La paraula barangay deriva del noum d'un antic vaixell malai-polinesi anomenat balanghai. Es creu que a les Filipines precolonials cada barangay de la costa fou format per l'assentament de colons que arribaren en vaixell des d'altres llocs del Sud-est asiàtic.

La majoria dels municipis eren a la costa o a les ribes dels rius. Desgut a que la principal front de proteïnes l'obtenien del mar i els rius, la majoria de la població basava la seva alimentació en la pesca. També el transport es feia a través de l'aigua. Els moviments de població es veien a través dels rius i les costes. A més a més, els rius eren els llocs a on es podien banyar, rentar la roba i beure. A més a més, les vil·les de la costa eren més accessibles pels comerciants el que hi havia una activitat econòmica més desenvolupada. Hi havia comerç amb Xina, laÍndia i el món àrab.

Després de l'arribada dels espanyols, vars dels antics barangays van ser combinats per tal de formar pobles. Cada barangay dins d'un poble, estava encapçalat pel cap del barangay, que formava part de la classe dirigent dels municipis de la Filipines espanyola. El lloc, al principi era hereditari. Amb la fi del control espanyol, el sistema d'elecció del cap del barangay va passar a ser electiu. La funció principal dels caps del barangay era la de recaptar tributs.

Quan van arribar els Estats Units, s'utilitzava més el terme de barri. Aquest terme es va mantenir durant la majoria del segle XX, fins al govern de Ferdinand Marcos.

El barangay actual és encapçalat per un funcionari electe, el capità del barangay, que és ajudat per consellers, també electes.

Govern[modifica | modifica el codi]

Cada barangay és dirigit pel capità del barangay (punong baranggay en tagal). Aquest escull el consell del barangay (sangguniang baranggay) reuinint els conselleres del barangay (kagawad). Tots els barangays tenen un consell de joventut (Sangguniang Kabataan, (SK) que és dirigit per un president i que organitza les activitats dirigides al jovent, com les lligues de bàsquet.

Lliga ng mga Barangay[modifica | modifica el codi]

Entre els barangays de Filipines hi ha una unió. Aquesta representa tots els barangays de l'Estat. És l'organització local més gran de les Filipines. El seu actual president és James Marty Lim.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Constantino Renato : The Philippines: A Past Revisited (volum 1), 1975. ISBN 971-8958-00-2
  • Mamuel Merion, O.S.A. (ed): Conquistas de las Islas Filipinas (1565-1615), Madrid, CSIC, 1975

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]