Barret frigi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bust d'Atis duent un barret frigi (marbre de Paros, segle ii).
La llibertat guiant al poble, de Delacroix, 1830.

El barret frigi és una lligadura consistent en una espècie de caputxa de forma gairebé cònica, però amb la punta corbada, confeccionada habitualment amb llana o feltre.

Aquesta peça ha tingut una estranya història. Suposadament, el seu origen es troba a la regió de Frígia, Àsia Menor, en l'actual Turquia. En l'art grec del període hel·lenístic apareix com a abillament característic dels orientals. És un dels atributs del déu Mitra, o Mitras, en el culte de possible origen iranià conegut com a mitraisme.

En època romana, la gorra frígia (anomenada pileus) era el distintiu dels lliberts. Va ser utilitzat també simbòlicament pels assassins de Juli Cèsar. Tal vegada per aquesta raó, durant la guerra de la Independència dels Estats Units i la Revolució Francesa va ser adoptat com a símbol de la llibertat.

En un mosaic romà d'Orient de la Basílica de Sant Apol·linar el Nou (segle vi), a Ravenna, els mags d'Orient que van a adorar a Jesús duen sengles barrets frigis.

Al segle xix, el barret frigi es consagra definitivament com símbol internacional de la llibertat i el republicanisme. En duu l'al·legoria de la Llibertat que apareix guiant al poble en el conegut quadre d'Eugène Delacroix, de 1830. Marianne, personificació de la República Francesa, duu com a lligadura un barret frigi. Durant els segles XIX i XX ha estat utilitzat com a símbol en diverses repúbliques.

En l'actualitat figura, com a símbol de la llibertat, en l'escut de diverses nacions llatinoamericanes, com a l'Argentina, Bolívia, Colòmbia, Cuba, Haití, Nicaragua, El Salvador i Paraguai, així com escuts de províncies argentines actuals.

La lligadura que duen Santa Claus o el Pare Noel (figures basada en Sant Nicolau de Bari, bisbe de Mira, a Lícia, Àsia Menor, que va morir cap a l'any 350) podria ser també una derivació del barret frigi (segons altres autors, la lligadura de Santa Claus procedeix de la mitra dels bisbes).

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barret frigi