Barret frigi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El barret frigi és una lligadura consistent en una espècie de caputxa de forma gairebé cònica, però amb la punta corbada, confeccionada habitualment amb llana o feltre.

Aquesta peça ha tingut una estranya història. Suposadament, el seu origen es troba en la regió de Frígia, Àsia Menor, en l'actual Turquia. En l'art grec del període hel·lenístic apareix com a abillament característic dels orientals. És un dels atributs del déu Mitra, o Mitras, en el culte de possible origen iranià conegut com a mitraisme.

En època romana, la gorra frígia (anomenada pileus) era el distintiu dels lliberts. Va Ser utilitzat també simbòlicament pels assassins de Juli César. Tal vegada per aquesta raó, durant la Independència dels Estats Units i la Revolució Francesa va ser adoptat com símbol de la llibertat.

En un mosaic bizantí de l'església de Sant Apolinar el Nou (segle VI), en Ràvena, els mags d'Orient que acudeixen a adorar a Jesús duen sengles barrets frigis.

La llibertat guiant al poble, de Delacroix

En el segle xix, el barret frigi es consagra definitivament com símbol internacional de la llibertat i el republicanisme. En duu l'al·legoria de la Llibertat que apareix guiant al poble en el conegut quadre de Delacroix, de 1830. Marianne, personificació de la República Francesa, duu com a lligadura un barret frigi. Durant els segles XIX i XX ha estat utilitzat com a símbol en diverses repúbliques.

Escut de l'Argentina

En l'actualitat figura, com símbol de la llibertat, en l'escut de diverses nacions llatinoamericanes, com a l'Argentina, Bolívia, Colòmbia, Cuba, Haití, Nicaragua, El Salvador i Paraguai, així com escuts de províncies argentines actuals.

S'ha pensat que la barretina catalana pot tenir l'origen en el barret frigi perquè la seva forma és pràcticament idèntica. "L'historiador" Enric Riba i Garcia sosté la teoria que l'origen de la barretina és aquest tocat, i en relació amb això, argumenta que les proves gràfiques que es troben de la presència de barrets frigis a la història d'Amèrica, es deuen al fet que els catalans foren els veritables descobridors d'aquest continent i els seus primers colonitzadors.[1]

La lligadura que duen Santa Claus o el Papà Noel (figures basada en Sant Nicolau de Bari, bisbe de Mira, a Lícia, Àsia Menor, que va morir cap a l'any 350) podria ser també una derivació del barret frigi (segons altres autors, la lligadura de Santa Claus procedeix de la mitra dels bisbes).

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Institut Nova Història: La barretina i la seva implicació a Amèrica

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barret frigi Modifica l'enllaç a Wikidata