Batalla de l'illa Ramree

(S'ha redirigit des de: Batalla de l'Illa Ramree)
Infotaula de conflicte militarBatalla de l'illa Ramree
Segona Guerra Mundial
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data14 de gener - 22 de febrer de 1945
Coordenades19° 25′ 50″ N, 93° 32′ 45″ E / 19.430472°N,93.545836°E / 19.430472; 93.545836
LlocIlla de Ramree Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria aliada
CampanyaCampanya de Birmània
Exèrcit imperial japonès i XV Corps (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Bàndols
Regne Unit Regne Unit
Raj Britànic Raj Britànic
Japó Imperi Japonès

La batalla de l'illa Ramree es lliurà durant 6 setmanes entre gener i febrer de 1945, com a part de l'ofensiva de l'exèrcit britànic al Front Sud de la Campanya de Birmània (1944-1945) durant la Segona Guerra Mundial.

L'illa birmana de Ramree fou capturada amb el sud de Birmània durant les primeres fases de la Campanya per l'exèrcit japonès l'any 1942. Les tropes aliades iniciaren les operacions per recuperar Ramree i la veïna Cheduba amb la intenció de construir-hi bases aèries.

La Batalla[modifica]

Aspecte d'un manglar a Bangladesh.

La batalla començà amb l'Operació Matador, un assalt amfibi per capturar l'estratègic port de Kyaukpyu, a l'extrem septentrional de l'illa de Ramree. El 21 de gener, una hora abans que la 71a Brigada India desembarqués, el cuirassat Queen Elizabeth obrí foc mentre que avions del portaavions d'escolta Ameer actuaven d'observadors. El creuer lleuger Phoebe també se sumà al bombardeig, junt amb B-24 Liberators i P-47 Thunderbolt del 224è esquadró de la Royal Air Force. Les tropes d'assalt desembarcaren sense trobar resistència nipona, desembarcant-hi l'endemà la 4a Divisió Índia d'Infanteria.

El 26 de gener a l'operació Sankey, tropes de la Infanteria de Marina Reial desembarcaren a l'illa de Cheduba, trobant-se que aquesta no estava ocupada pels japonesos. A Ramree, la guarnició japonesa tingué una forta resistència. Desembarcaren les brigades índies 4a, 26a, 36a i 71a, amb suport de la RAF i de la Infanteria de Marina.

Els 900 defensors japonesos abandonaren la base i s'uniren al conjunt de tropes nipones de l'illa, obligant als japonesos a creuar 16 km. de manglars i espessos boscos. Les tropes britàniques rodejaren la zona, de manera que, atrapades en el fang, les tropes japoneses ràpidament sofriren els efectes de les malalties tropicals, així com l'atac d'escorpins, mosquits i milers de cocodrils d'aigua salada.

El cocodril d'aigua salada, el més gran de tots els rèptils

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Batalla de l'illa Ramree