Batievaïta-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBatievaïta-(Y)
Fórmula químicaY₂Ca₂Ti(Si₂O₇)₂(OH)₂(H₂O)₄
EpònimIya Dmitrievna Batieva (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMassís de Sakharjok, Península de Kola, óblast de Múrmansk, Rússia
Classificació
Categoriasilicats > sorosilicats
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 9,4024(8) Å; b = 5,5623(5) Å; c = 7,3784(6) Å; α = 89,919(2)°; β = 101,408(2)°; γ = 96,621(2)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialgrup espacial 1 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-016
SímbolBvt-Y Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La batievaïta-(Y) és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la rinkita. Rep el nom en honor del geòleg rus Iya Dmitrievna Batieva (1922-2007) per la seva notable contribució a la geologia i la petrologia de roques metamòrfiques i alcalines de la península de Kola.

Característiques[modifica]

La batievaïta-(Y) és un sorosilicat de fórmula química Y₂Ca₂Ti(Si₂O₇)₂(OH)₂(H₂O)₄. Presenta una combinació d'elements única. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015. Cristal·litza en el sistema triclínic. Es tracta de l'anàleg d'itri i pobre en sodi de la hainita. És semblant a la fogoïta-(Y).

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del museu geològic i mineral·lògic de l'Institut del Centre de les Ciències de Kola, amb el número GIM 7389.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al massís de Sakharjok, situat a la península de Kola, dins l'óblast de Múrmansk, Rússia. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Batievaite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 22 gener 2019].