Big Band

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Una Big Band és una agrupació musical pròpia de la música de jazz, que es va popularitzar en l'època daurada del swing (les dècades dels 30 i 40 del segle XX).

El seu nom prové de l'anglès i literalment significa gran banda. Altres noms que s'utilitzen son jazz band, stage band o jazz orchestra. Tot i que és poc utilitzat, el terme català més apropiat seria orquestra de jazz.

Una big band típica està composta aproximadament per una quinzena de músics i conté saxos, trompetes, trombons i secció rítmica (habitualment piano contrabaix i bateria).

Les big band dels anys del swing es classifiquen habitualment en swing bands o hot bands (que destaquen els aspectes rítmics i la improvisació dels solistes, com les de Count Basie i Duke Ellington), i les sweet bands (que redueixen els aspectes característics de les anteriors, com les orquestres de Benny Goodman, Glenn Miller, Freddy Martin i Guy Lombardo).

Aquesta tipologia de formació musical ha arribat fins a l'actualitat, i són programades per clubs i festivals. A Catalunya n'existeixen diverses. Els festivals de jazz de Terrassa i de Barcelona, i el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona són certàmens en què habitualment participen.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Big Band Modifica l'enllaç a Wikidata