Bioenergètica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La bioenergètica és la part de l'estudi de la bioquímica que fa referència al flux de l'energia a través dels sistemes vius. És una part activa dins la recerca en la biologia que inclou l'estudi de milers de processos cel·lulars com el de la respiració cel·lular i de molts altres processos del metabolisme que poden portar a la producció i utilització d'energia en la forma de molècules d'ATP.

La bioenergètica s'ocupa de l'energia implicada en formar i degradar els enllaços químics en les molècules que es troben en els organismes biològics.

El creixement cel·lular, el desenvolupament i el metabolisme són alguns dels fenòmens centrals dins l'estudi dels organismes. El paper de l'energia és fonamental per a aquests processos biològics. La capacitat d'utilitzar energia d'una varietat de rutes metabòliques és una propietat de tots els organismes vius. La vida depèn de la transformació de l'energia.

Tipus de reaccions[modifica]

L'energia lliure (ΔG) guanyada o perduda en una reacció es pot calcular: ΔG = ΔH - T ΔS.

També, ΔG = ΔG˚' + 2.303RT log([P]/[R on

Cotransport[modifica]

L'agost de 1960, Robert K. Crane presentà el seu descobriment sobre que el cotransport de la glucosa de sodi era el mecanisme per l'absorció de glucosa als intestins.[1]

Teoria quimiosmòtica[modifica]

Peter D. Mitchell explicà com funcionen els protons en solució aquosa per produir ATP en els orgànuls de les cèl·lules com són els mitocondris.[2] L'aparellament quimiosmòtic és el principal procediment per obtenir energia en la majoria de les cèl·lules.

Equilibri energètic[modifica]

L'equilibri energètic és l'homeòstasi de l'energia en els sistemes vius. Es mesura per la següent equació:
Energia capturada = calor intern produït + treball extern + emmagatzematge.

Referències[modifica]

  1. Robert K. Crane, D. Miller and I. Bihler. “The restrictions on possible mechanisms of intestinal transport of sugars”. In: Membrane Transport and Metabolism. Proceedings of a Symposium held in Prague, August 22–27, 1960. Edited by A. Kleinzeller and A. Kotyk. Czech Academy of Sciences, Prague, 1961, pp. 439-449.
  2. Peter Mitchell «Coupling of phosphorylation to electron and hydrogen transfer by a chemi-osmotic type of mechanism». Nature, 191, 4784, 1961, pàg. 144–8. Bibcode: 1961Natur.191..144M. DOI: 10.1038/191144a0. PMID: 13771349.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]