Blanqueta (olivera)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Blanqueta és una varietat conreada d'olivera. La seva denominació fa referència al color blanc del fruit en maduració. És també coneguda amb els noms de blanc roig, blanc vermell, blanquilla i del Catllar.

Distribució[modifica]

Ocupa unes 17.000 hectàrees principalment a les províncies d'Alacant València i Múrcia. També és present, però amb poca superfície, a Catalunya (Vallès Occidental amb el 70% de la producció, Baix Camp i Tarragonès) on va ser introduïda als anys 50.

Característiques agronòmiques[modifica]

És un arbre poc vigorós el que implica que creix a poc a poc i fa ramificacions curtes. També és una varietat rústega, ja que resisteix a l'aridesa i relativament al fred comparada amb altres varietats d'olivera. La capacitat d'arrelament per estaquillat semillenyós és bastant bona.

La productivitat és alta i de caràcter constant, ja que no és gaire afectada pel fenomen de la contranyada

Collita[modifica]

L'època de maduració dels fruits és mitjana-tardana, molt esglaonada, i la força al despreniment és relativament elevada, cosa que, juntament amb el baix pes de l'oliva, fa que sigui difícil de collir mecànicament amb el mètode de vibració dels troncs. Però és de bona classe i agrada molt i té una demanda bastant alta. El fruit es presenta en ramells i té un elevat rendiment.

Característiques de l'oli produït[modifica]

Fa un oli dolç i fruitat de molt baixa estabilitat per tant es torna ranci abans que l'oli d'altres varietats d'olivera. Té un contingut elevat d'àcid linoleic i polifenols totals.