Bonan

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàBonan
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata

Els bonan (xinès: 保安族; pinyin: bǎoān zú) són una de les minories ètniques més petites entre les 56 oficialment reconegudes pel govern de la República Popular de la Xina. La seva població estimada és d'unes 16.500 persones, que habiten a les províncies de Gansu i Qinghai.

Llengua[modifica]

Els bonan tenen la seva pròpia llengua, derivada en origen de l'idioma mongol de la família de les llengües altaiques, però que ha anat variant de manera substancial al llarg dels segles. En l'actualitat, el bonan s'assembla més a l'idioma dels Dongxiang i dels Tu que al mongol modern . Els bonan que habiten a la província de Qinghai parlen un idioma lleugerament diferent. Mentre que la llengua dels bonan de Gansu ha patit les influències del xinès, el de la zona de Qinghai ha estat influït pel tibetà. En les dues zones, s'utilitzen els símbols Han per a transcriure textos .

Història[modifica]

Encara que no està del tot clar, es creu que els bonan són fruit de les relacions que es van crear entre els soldats mongols establerts a les guarnicions de Qinghai i membres de les ètnies Hui, Han, Tu i tibetana. Durant la dinastia Qing, els bonan van patir l'opressió dels terratinents locals, per la qual cosa es van traslladar a la zona de Lingxia. L'any 1862, es va produir una disputa entre els bonan que havien adoptat l'islam com a religió i els que practicaven el budisme. Els bonan es van dividir en dos grups, els que es van quedar a Qinghai i els que es van traslladar fins a Gansu.

Cultura[modifica]

Els bonan comparteixen moltes tradicions i ritus amb els Dongxiang i amb els Hui. Els seus vestits tradicionals són una barreja dels tibetans, Hui i Dongxiang. Les dones bonan que habiten a Gansu utilitzen robes de colors brillants i cridaners, amb pantalons amples de diferents colors. Utilitzen vels de colors diferents segons l'estat civil de la dona: les casades usen el color negre, les solteres el verd, mentre que les dones d'edat avançada usen un vel de color blanc. Els homes s'emboliquen el cap amb teles de color blanc o negre i jaquetes també de color blanc. Aquest poble és famós per la seva habilitat construint ganivets, que reben la denominació de ganivets bonan, famosos per la seva bellesa i duresa. Part de la seva economia es basa en els beneficis que obtenen amb les seves vendes. A més, els bonan es dediquen a l'agricultura i a la ramaderia.

Religió[modifica]

El petit grup bonan que habita a la província de Qinhai és majoritàriament budista, mentre que la resta són fidels a l'islam, herència del seu passat mongol. Aquests últims es divideixen en dues sectes: els nous i els vells.