Akha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàAkha

Modifica el valor a Wikidata

Akha de Laos amb el barret tradicional
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total449.261 Modifica el valor a Wikidata
Llenguaakha, laosià i tailandès Modifica el valor a Wikidata
Religióanimisme, cristianisme i budisme Modifica el valor a Wikidata
Grups relacionatsLahu, Lisu
Geografia
EstatMyanmar, República Popular de la Xina, Laos i Tailàndia Modifica el valor a Wikidata

Els akha (en shan els kaw) són un grup humà d'origen mongoloide. Els akha viuen als estats Shan i Katxin a Birmània, al nord de Tailàndia,[1] Laos i el Vietnam. Fora de la Xina hi ha almenys uns 300.000 individus, dels que uns 200.000 són a Birmània, uns 67.000 a Tailàndia, Laos, 60.000; i el Vietnam uns 1.000.[2]

Història[modifica]

Dona Akha amb el seu fill a Chiang Mai.

Provenents de Mongòlia, els akha fa uns 1500 anys quan es van establir a Yunnan, al sud de la Xina, d'on van anar passant als seus actuals assentaments. A la Xina estan agrupats amb altres grups i formen la minoria reconeguda dels hani, amb un milió i mig de membres (dels que 200.000 serien akhas que viuen al Yunnan)

La guerra civil a Myanmar els ha desplaçat de Birmània i molts s'han refugiat a Tailàndia on s'han produït casos de persecució ètnica. Alguns akha van lluitar amb els comunistes a l'estat Shan, i amb l'Organització d'independència Katxin. El nombre més gran de combatents forma part de l'Exèrcit de l'Orient de l'estat Shan, on també hi ha shans i lahus.

Llengua i costums[modifica]

Bandera nacional Akha

La llengua akha forma part de la branca Loloish de la família tibetobirmana. S'escriu amb caràcters llatins i tai.

Són pobles de muntanya que viuen de manera espartana; cultiven l'arròs i verdures a nivells de subsistència. Durant un temps varen cultivar l'opi. Ara la seva principal font d'ingressos és el turisme. Tenen poc ramat. Com molts pobles de la zona, els gossos formen part de llur dieta.

Un petit nombre de akha són cristians (uns 10.000) i una altra part budistes, però en general els akha tenen les seves pròpies creences tradicionals. Creuen que existeix una divinitat creadora i una harmonia natural, que si es veu desequilibrada pot portar malalties, calamitats i àdhuc la mort.[3] Tradicionalment la genealogia era molt important per aquest poble i tot akha havia de memoritzar el nom de seixanta ancestres seus.

Una tribu coneguda com els akos, que viuen a Kengtung, són diferents als akha encara que tenen connexions racials. El 1901 els akos eren només 1.506.[4]

Referències[modifica]

  1. Christopher Evans; Lindsey Evans Thailand. Hunter Publishing, Inc, 2006, p. 298–. ISBN 978-1-58843-518-7. 
  2. «Akha» (en anglès). Ethnologue. [Consulta: 22 octubre 2011].
  3. An Overview of the Akha, The Akha Heritage Foundation, 1991 Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine. (anglès)
  4. Wilson Hunter, Sir William; Sutherland Cotton, James; Burn, Sir Richard; Stevenson Meyer, Sir William. Great Britain India Office. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Oxford: Clarendon Press, 1908, p.173. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Akha