Boris Galerkin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBoris Galerkin
Biografia
Naixement(ru) Борис Григорьевич Галёркин Modifica el valor a Wikidata
4 març 1871 Modifica el valor a Wikidata
Pòlatsk Modifica el valor a Wikidata
Mort12 juliol 1945 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaLiteràtorskie mostkí 59° 54′ 16″ N, 30° 21′ 42″ E / 59.9044222°N,30.36154°E / 59.9044222; 30.36154 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut Pràctic de Tecnologia de Sant Petersburg (–1899)
Universitat Politècnica Estatal de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiViktor Kyrpychov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMecànica, teoria de l'elasticitat i mecànica estructural Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, enginyer civil Modifica el valor a Wikidata
OcupadorAcadèmia de Ciències de la Unió Soviètica (1935–)
Institut Tecnològic Estatal de Sant Petersburg (1909–) Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Obrer Socialdemòcrata Rus Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
LleialtatUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralGavriil Semenovich Shapiro (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 203232085 Modifica el valor a Wikidata

Boris Galerkin (Pòlatsk, 4 de març de 1871 - Sant Petersburg, 12 de juliol de 1945) va ser un enginyer i matemàtic rus.

Vida i obra[modifica]

Galerkin va néixer el 1871 a Pòlatsk, una ciutat que avui és Belarús però que quan hi va néixer era part de l'Imperi Rus.[1] La seva família era molt humil i. als dotze anys, ja treballava d'escrivent; tot i així, va aconseguir acabar els estudis primaris al seu poble, amb dinou anys.[2] Els anys següents va fer els seus estudis secundaris a Minsk i el 1893 va ingressar al Institut Pràctic de Tecnologia de Sant Petersburg,[3] en el qual es va graduar com enginyer el 1899.

Els anys següents va treballar a la fàbrica ferroviària de Khàrkiv, el 1903 va ser enginyer de la línia ferroviària de la Xina Oriental i, a partir de 1904, va ser responsable tècnic de la fàbrica mecànica a Sant Petersburg. Sempre havia estat involucrat en activitats polítiques anti-tsaristes, cosa que va provocar la seva detenció i condemna a un any i mig de presó el 1906.[4]

Va aprofitar el període d'empresonament per estudiar i ja no va tornar a l'activitat revolucionària. A partir de 1909, va treballar com a professor del departament de mecànica al Institut Politècnic de Sant Petersburg. També va donar classes al Institut d'Enginyers Ferroviaris i a la universitat de Leningrad.[5]

Durant la Segona Guerra Mundial va dirigir la comissió per la construcció d'estructures defensives de Sant Petersburg i, després de ser evacuat a Moscou, va dirigir la comissió d'enginyeria militar de l'Acadèmia Soviètica de Ciències.[6] Va morir poques setmanes després del final de la guerra.

Galerkin és recordat sobre tot pel seu mètode d'aproximació de les solucions d'equacions diferencials ordinàries i parcials, publicat el 1915.[7] En aquest article, en el que estudiava les propietats elàstiques de les varetes i les plaques primes, va desenvolupar un mètode (conegut actualment com a mètode de Galerkin) amb el que s'obtenen resultats prou acurats amb el mínim esforç manual.[8] Aquest mètode és la base de l'actual mètode d'elements finits (MEF).

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Boris Galerkin
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Boris Galerkin» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Grigorian, A.T. «Galerkin, Boris Grigorievich». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 13 agost 2019]. (anglès)
  • «GALERKIN Boris Grigoryevich». Departament de Mecànica Estructural i Teoria de la Elasticitat. Universitat Politècnica Estatal de Sant Petersburg. Arxivat de l'original el 17 de maig 2006. [Consulta: 13 agost 2019]. (anglès)