Brasil colonial

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Brasil Colònia
Brasil Colonial
Flag Princes of Brazil.svg
1500 – [[1815]] Flag United Kingdom Portugal Brazil Algarves.svg

Escut de {{{common_name}}}

Escut

Himne nacional: Himne de Portugal
Ubicació de {{{common_name}}}
Capital Salvador de Bahia (1549-1763)Rio de Janeiro (1763-1815)
Idioma oficial Portuguès
Moneda Ral portuguès

Període històric

1500 - 1815 (Colonització d'Amèrica - Independència del Brasil)
 • Colonització del Brasil 1500
Forma de govern Monarquia absolutista
Article principal: Imperi Portuguès
Mapa del Brasil, colònia portuguesa a Amèrica del Sud. 1519.

Es denomina Brasil colonial al període històric que abasta des de l'arribada dels primers europeus, el 1500, fins a la independència, el 1822. En aquest període Brasil va estar sota el domini polític de Portugal.

La colonització portuguesa d'Amèrica, va començar motivada per raons econòmiques i estratègiques. D'una banda les econòmiques a causa de la minva en els guanys en el comerç amb l'Orient i les possibilitats mercantils del arbre de Brasil, de l'escorça es produïa un tint vermell usat per tenyir tèxtil s. I entre les raons estratègiques, la principal era combatre les ambicions espanyola sobre francesas per aquest territori.

Eventualment, França i Holanda van conquistar algunes regions estratègiques, com ara l'illa de São Luís, les ciutats de Rio de Janeiro i de Recife, i part dels actuals estats de Pernambuco, Paraíba i Alagoas. Malgrat aquestes ocupacions, que finalment van fracassar, es va mantenir, en el període colonial, la unitat lingüística i cultural del Brasil.

el 1530, la corona portuguesa va expulsar als francesos que envoltaven les costes del Brasil, ja que eren terres que pertanyien a Portugal des 1500.

el 1533, el rei de Portugal, Joan III, va dividir el territori del Brasil en 13 franges o capitanies, de 150 milles d'ample cadascuna, el que va influir en el caràcter privat de la colonització portuguesa. Aquestes capitanies van ser repartides o atorgades a nobles portuguesos de forma vitalícia i hereditària a fi d'obtenir el major rendiment amb el mínim de costos per a la metròpoli. Els nobles que van rebre les mateixes es van comprometre a evangelitzar als aborígens, reclutar colons i desenvolupar econòmicament la capitania.

Durant 19 anys l'administració de les capitanies va estar a càrrec dels nobles, però el 1549, el rei va nomenar un governador general o "Capità major" representant del rei que administraria tota la colònia. El propòsit d'aquest govern era que el rei de Portugal governés al Brasil amb l'assessorament del Consell Ultramarino, a més d'unificar el govern colonial. No obstant això, encara que es va pretendre treure poders als capitans generals, realment van continuar dominant la colònia. Ells, van perdre només facultats polítiques però van mantenir els seus privilegis econòmics i van continuar amb l'esclavitud indígena. Des dels començaments de la colonització, una de les activitats principals realitzada pels terratinent sobre capitans generals al Brasil, va ser les caceres indígenes amb la finalitat de esclavitzar-los. Aquests van organitzar companyies militars o Bandeira que es van organitzar per realitzar expedicions a l'interior del territori i de la selva amazònica, a la recerca d'humans per esclavitzar-los. Tanmateix, els indígenes no van ser suficients per a la mà d'obra pel que van recórrer a l'ús d'esclaus africans a partir de 1530.

El període colonial pot ser subdividit en tres categories:

  1. El prepoblamiento (des del descobriment fins a 1530),
  2. El cicle de la canya de sucre,
  3. I el cicle de l'or.

L'economia de tot el període es caracteritza pels latifundi si la utilització de mà d'obra esclava.

Nota[modifica | modifica el codi]


Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Fausto, Boris. Història do Brasil , São Paulo, SP: EDUSP: Editora dóna Universidade de São Paulo, 2006. ISBN 85-314-0240-9.