Brasil colonial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Brasil Colònia
Brasil Colonial

1500 – 1815

Escut de Brasil colonial

Escut

Himne nacional: Himne de Portugal
Ubicació de {{{common_name}}}
Informació
CapitalSalvador de Bahia (1549-1763)Rio de Janeiro (1763-1815)
Idioma oficialPortuguès
MonedaRal portuguès
Període històric
1500 - 1815 (Colonització d'Amèrica - Independència del Brasil)
Colonització del Brasil1500
Autonomia del Brasil1815
Política
Forma de governMonarquia absolutista
Mapa del Brasil, colònia portuguesa a Amèrica del Sud, 1519

Es denomina Brasil colonial el període històric que abasta des de l'arribada dels primers europeus, l'any 1500, fins a la independència, el 1822. En aquest període, Brasil va estar sota el domini polític de Portugal.

La colonització portuguesa d'Amèrica va començar motivada per raons econòmiques i estratègiques. D'una banda, les econòmiques a causa de la minva en els guanys en el comerç amb l'Orient i les possibilitats mercantils de l'arbre de Brasil, de l'escorça del qual es produïa un tint vermell usat per a tenyir tèxtils. I entre les raons estratègiques, la principal era combatre les ambicions espanyoles sobre les franceses per a aquest territori.

Eventualment, França i Holanda van conquistar algunes regions estratègiques, com ara l'illa de São Luís, les ciutats de Rio de Janeiro i de Recife, i part dels actuals estats de Pernambuco, Paraíba i Alagoas. Malgrat aquestes ocupacions, que finalment van fracassar, es va mantenir, en el període colonial, la unitat lingüística i cultural del Brasil.

El 1533, el rei, Joan III de Portugal va dividir el territori del Brasil en 13 franges o capitanies, de 150 milles d'ample cadascuna, cosa que va influir en el caràcter privat de la colonització portuguesa. Aquestes capitanies van ser repartides o atorgades a nobles portuguesos de manera vitalícia i hereditària a fi d'obtenir el major rendiment amb el mínim de costos per a la metròpoli. Els nobles que les van rebre es van comprometre a evangelitzar els aborígens, reclutar colons i desenvolupar econòmicament la capitania.

Durant 19 anys, l'administració de les capitanies va estar a càrrec dels nobles, però el 1549, el rei va nomenar un governador general o "capità major" representant del rei que administraria tota la colònia. El propòsit d'aquest govern era que el rei de Portugal governés al Brasil amb l'assessorament del Consell Ultramarí, a més d'unificar el govern colonial. No obstant això, encara que es va pretendre treure poders als capitans generals, realment van continuar dominant la colònia. Ells van perdre només facultats polítiques, però van mantenir els seus privilegis econòmics i van continuar amb l'esclavitud indígena. Des dels començaments de la colonització, una de les activitats principals realitzada pels terratinents sobre els capitans generals al Brasil, va ser les caceres indígenes amb la finalitat d'esclavitzar-los. Aquests van organitzar companyies militars o bandeiras que es van organitzar per realitzar expedicions a l'interior del territori i de la selva amazònica, a la recerca d'humans per esclavitzar-los. Tanmateix, els indígenes no van ser suficients per a la mà d'obra, per la qual cosa van recórrer a l'ús d'esclaus africans a partir de 1530.

El 1614, la corona portuguesa va expulsar els francesos que envoltaven les costes del Brasil, ja que eren terres que pertanyien a Portugal des del 1500.

El període colonial pot ser subdividit en tres categories:

  1. El prepoblament (des del descobriment fins al 1530),
  2. El cicle de la canya de sucre,
  3. I el cicle de l'or.

L'economia de tot el període es caracteritza pels latifundis i la utilització de mà d'obra esclava.

Bibliografia[modifica]

  • Fausto, Boris. Història do Brasil, São Paulo, SP: EDUSP: Editora da Universidade de São Paulo, 2006. ISBN 85-314-0240-9.