Bromur d'etidi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicBromur d'etidi
Substància química compost químic
Massa molecular 393,08406 uma
Estructura química
Fórmula química C₂₁H₂₀BrN₃
Ethidium bromide.svg
NFPA 704.svg
1
4
0
BIO
Modifica les dades a Wikidata

El bromur d'etidi (EtBr) és un agent intercalant usat comunament com a marcador d'àcids nucleics en laboratoris de biologia molecular per a processos com l'electroforesi en gel d'agarosa. Quan s'exposa aquesta substància a llum ultraviolada, emet una llum vermella-taronja, que s'intensifica unes 20 vegades després d'haver-se unit a una cadena d'ADN. Aquest efecte és a causa de l'augment de la hidrofòbia del medi, i no a la rigidificació de l'anell benzènic, no estant aquest entre parells de bases de l'ADN. Com el bromur d'etidi s'intercala en l'ADN, aquesta substància té un poderós efecte mutagen i, possiblement pot ser cancerigen o teratogen. Actualment hi ha altres compostos que compleixen amb la funció del bromur d'etidi però que no tenen efecte mutagènic, com el SYBR Safe™ (Invitrogen®).

El bromur d'etidi té una referència CAS 1239-45-8, i una fórmula C21H20BrN3. Com la majoria dels compostos fluorescents, és una substància aromàtica. La major part de la molècula és una estructura tricíclica amb grups amino-benzè en cada costat d'una molècula piridínics (sis àtoms, contenint nitrogen i un anell aromàtic). Aquesta estructura dibenzopiridínica és coneguda amb el nom de fenantridina.

Perills[modifica]

El bromur d'etidi és una substància fortament mutagènica i és irritant als ulls, pell, mucoses i el tracte respiratori. Els efectes sanitaris de l'exposició a aquest compost no han estat encara investigats profundament. Se sospita que pot ser cancerigen i teratogènic per la seva qualitat de mutagenicitat, encara que no hi ha cap prova concloent de cap d'aquests efectes. Si s'ingereix, s'inhala o s'absorbeix per la pell, aquesta substància pot tenir efectes nocius.

Vessaments o exposició personal[modifica]

Com amb qualsevol altra substància, si es vessa sobre els ulls o la pell, cal rentar la zona afectada abundantment amb aigua durant 15 minuts utilitzant una dutxa de seguretat o un renta-ulls. Si s'inhala o s'ingereix s'ha de buscar ajuda mèdica urgentment. Per vessaments, utilitzeu un absorbent per assecar el bromur d'etidi. Netejar també restes d'aquesta substància en estat sòlid amb molta precaució i intentant no crear pols. Elimineu la substància en un contenidor hermètic i tires dins d'un cub etiquetatge.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bromur d'etidi Modifica l'enllaç a Wikidata