Vés al contingut

Busiris (fill de Posidó)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeBusiris

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
MareAnippe (en) Tradueix i Lysianassa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParePosidó Modifica el valor a Wikidata
FillsAmphidamas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Càrrecmythological king of Egypt (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Heracles i Busiris

Segons la mitologia grega, Busiris (en grec antic Βούσιρις), fou un rei d'Egipte, fill de Posidó i de Lisianassa (o de Líbia, segons altres versions). El seu nom no figura en cap de les llistes de les dinasties faraòniques, però potser és una deformació del déu Osiris.

Busiris era un rei molt cruel. La seva tirania havia forçat Proteu a marxar d'Egipte. Havia enviat també una expedició de bandits per segrestar les Hespèrides, famoses per la seva bellesa. Hèracles se'ls va trobar pel camí quan anava a buscar les pomes d'or al jardí de les Hespèrides i els va matar.

Per conjurar una sequera que assolava el seu país, Frasi, un endeví arribat de Xipre, digué a Busiris que havia de sacrificar cada any a Zeus un estranger per tal de calmar el déu. Seguint el seu consell, va començar per sacrificar el mateix Frasi. Capturà després Heracles quan tornava de prendre les pomes de les Hespèrides i el portà al lloc del sacrifici, però l'heroi, veient el que li esperava, matà Busiris juntament amb el seu fill Ifidamant, l'herald Calbes i els ministres presents a la cerimònia.[1]

Referències

[modifica]
  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 75. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia

[modifica]
  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 38. El Cangur / Diccionaris, núm. 209. ISBN 8429741461