Líbia (filla d'Èpaf)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeLíbia
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaPosidó Modifica el valor a Wikidata
MareMemfis Modifica el valor a Wikidata
PareÈpaf Modifica el valor a Wikidata
FillsAgènor, Belos i Lèlex Modifica el valor a Wikidata

D'acord amb la mitologia grega, Líbia (en grec antic Λιβύη, Libié) va ser una nimfa filla d'Èpaf, rei d'Egipte, i de Memfis. Està vinculada amb Io, de qui és neta.

Estimada per Posidó, va ser la mare d'Agenor i de Belos, els dos herois mítics de Fenícia i Egipte. També se li atribueix la maternitat de Lèlex i de Telefaassa. Va donar nom al país del nord d'Àfrica.[1]

Hi ha algunes variants d'aquesta tradició. de vegades se la considera filla d de la nimfa Io, i no la seva neta. Amb Posidó va tenir Eniali (que és un epítet d'Ares), Busiris el tirà egipci, Lèlex i Fènix, el fill d'Agenor, que normalment és considerat el seu net. Una tradició més recent, considerava Líbia una filla d'Oceà i germana d'Àsia, Europa i Trace, l'heroïna epònima de Tràcia.[2]

Referències[modifica]

  1. Parramon i Blasco, Jordi. «Líbia». A: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 136-137 (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1. 
  2. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 323. ISBN 9788496061972.