Bust de Velázquez (Venanci Vallmitjana i Barbany)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaBust de Velázquez
Bust de Velázquez.png
Bust de fang de Diego Velázquez, realitzat per Venanci Vallmitjana i Barbany a la segona meitat del segle XIX. Modifica el valor a Wikidata
Tipusescultura Modifica el valor a Wikidata
CreadorVenanci Vallmitjana i Barbany
CreacióSegona meitat del segle XIX
Mètode de fabricacióFang, modelat
MovimentEscultura realista
Dimensions28 x 18 x 11 cm
Ubicació
LocalitzacióMuseu Abelló de Mollet del Vallès

Bust de Velázquez o Cap de Velázquez (títol corresponent a la fitxa de l'obra artística), és una escultura de la segona meitat del segle XIX, realitzada per l'escultor Venanci Vallmitjana i Barbany. Actualment, l'obra es troba conservada al Museu Abelló de Mollet del Vallès. L'obra representa el cap i part de les espatlles i pit del pintor Velázquez.

Sobre l'obra[modifica]

Fins ara, no s'ha trobat molta informació sobre l'obra en qüestió, però es localitzen dos exemplars, en aquest cas, de cos sencer, idèntics l'un a l'altre realitzats també per Venanci Vallmitjana i Barbany, data d'execució la qual ronda l'any 1900. Un primer exemplar el trobem a la pàgina de subhastes "Invaluable", amb el número de lot corresponent al 1134. El segon exemplar, el trobem exposat al Museu Lázaro Galdiano, a la pinacoteca reunida per José Lázaro Galdiano, secció espanyola.

En el llibre de Manuel Rodríguez Codolá, "Venancio y Agapito Vallmitjana i Barbany", en el capítol sis s'explica el següent; "Casi al año, en ocasión de inaugurarse el ferrocarril de Barcelona a Zaragoza, vino a la capital catalana el Rey Don Francisco de Asís, circunstancia aprovechada por los hermanos vallmitjana para que formase juicio de los modelos de varias obras cuyos bocetos interesaron a Doña Isabel II, (...), siendo de Venancio una estatuita de Velázquez, la Virgen y su Divino Hijo, (...)".[1] Tenint en compte que aquest esdeveniment se'n va produir a finals de l'any 1860 i que els dos exemplars esmentats a la introducció es van realitzar al voltant de l'any 1900, cap a la possibilitat que aquesta peça la qual es refereix Codolá, sigui l'obra en qüestió, o una altra obra desconeguda fins ara.

Descripció formal[modifica]

L'obra representa el pintor Velázquez. Aquest porta els cabells llargs i una mica ondulats. També es caracteritza pel bigoti aixecat cap amunt. Va vestit amb una camisa la qual destaca per l'element de la Creu de Santiago que porta a la seva esquerra. Aquesta creu representa l'ordre de Santiago, una ordre la qual sorgeix en el context de la Reconquesta del segle XVII a les corones de Lleó i Castella. La forma que presenta la creu ve donada amb l'avinguda de l'emperador Carles I i el seu fill Felip II, lligant d'aquesta manera, l'ordre amb la corona d'Espanya.[2] Durant el segle XVII, formar part de l'ordre era una aspiració bastant cotitzada per molts, el pintor Diego Velázquez seria un membre d'ells.

Quant als dos exemplars de cos sencer, a diferència del bust, Velázquez és representat amb uns cabells més rissats i barba. Aquest està arrepenjat sobre una espècia de moble i porta una paleta de barreja de colors a la seva mà esquerra. Al voltant del coll porta un collaret.

Referències[modifica]

  1. Rodríguez Codolá, Manuel. Venancio y Agapito Vallmitjana Barbany (en espanyol). Edicions patrocinades per la direcció general de Belles Arts., 1947. 
  2. «Ordre de Sant Jaume» (en català). [Consulta: 9 abril 2021].