Butlletí d'assaigs de l'Agrupació Cultural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesButlletí d'assaigs de l'Agrupació Cultural

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista acadèmica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inicioctubre 1931 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalitzaciójuny 1933 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Butlletí d'assaigs de l'Agrupació Cultural va ser una publicació reusenca que va sortir des de l'octubre de 1931 fins al juny de 1933.

Història[modifica]

El seu contingut parla bàsicament de les referències a l'activitat de l'Agrupació Cultural. Dona una visió del que pensen els seus membres sobre diferents temes socials i culturals. A través de la publicació es veu una part del moviment cultural de la ciutat de Reus. Toca temes socials i relacionats amb la cultura. "Volem que la nostra joventut es doni compte de la necessitat que hi ha de posseir una cultura [...] No hi ha dubte que la nostra tasca d'inculcar anhels de millorament cultural a la nostra joventut és força eficaç".[1] Parla també de política, religió, economia i ciència. És una publicació dirigida a lectors joves, i pensada només per als socis, tot i que té l'aspiració que sigui llegida per tots els ciutadans de Reus.[2]

Hi col·laboraven August Mercadé (que signava "Edacrem"), Antoni Esteve, Joaquim Bargalló, Joan Gilabert Romagosa, J. Fontana Ivern, Eugeni Cots, Joaquim Santasusagna i altres.

L'Agrupació Cultural s'havia iniciat amb la "Colla del Nap", un grup de vint-i-cinc o trenta joves de 16 a 20 anys que es reunien a la plaça del Mercadal i parlaven de política, de religió, de literatura... "Tothom començava alhora i per fer-se entendre calia pujar el to de la veu".[3] Aquesta Colla es transforma en Agrupació quan redacta uns estatuts. En fusionar-se amb la "Penya Nyic-nyic" donà lloc a l'Associació Cultural.

El Butlletí va ser continuat per Estudis: revista de l'Associació Cultural, quan l'Agrupació Cultural es va transformar en Associació Cultural el 1933.[2]

Aspectes tècnics[modifica]

En format foli, de vuit a vint-i-sis pàgines, volia ser mensual, encara que no ho aconseguí sempre. A la capçalera consta que és la 5a època de la publicació perquè abans es va publicar, amb el mateix nom, a màquina i ciclostilat. El Butlletí de l'octubre de 1931, va ser el primer que sortí imprès. L'últim número conegut, el de juny de 1933, porta el número 82, quan en realitat és el 8 dels impresos, però en un cert moment van decidir incloure en la numeració tots els exemplars ciclostilats anteriors.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. «La nostra tasca». Butlletí d'assaig de l'Agrupació Cultural, núm. 2, XI-1931, pàg. 1.
  2. 2,0 2,1 La Premsa a la província de Tarragona durant la Segona República. Tarragona: Diputació de Tarragona, 1996, p. 129-131. ISBN 848861828X. 
  3. Guiot Sugranyes, M. «La Colla del Nap». Estudis:revista de l'Associació Cultural, 1, XII-1933, pàg. 2.
  4. «Butlletí d'assaigs de l'Agrupació Cultural». [Consulta: 9-II-2014].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Pàmies, Francesc. Garbuix: històries vulgars d'un home vulgar. Poblet: Impremta Monàstica, 1980. Parla de l'Agrupació Cultural.