CALIPSO

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations (CALIPSO)
CALIPSO - Artist Concept 2.jpg
Organització: NASA i CNES
Tipus de missió : realitzar observacions d'alta resolució dels aerosols de l'atmosfera superior
Planeta on orbita : Terra
Ús : civil
Vehicle de llançament : Delta des de Base Aérea de Vandenberg
Web : Calipso (anglès)
Massa: 587 kg
Potència: Panell solars;
Elements orbitals: Òrbita heliosíncrona
Inclinació: 98,2°
Periòde Orbital: 98,8 min
Apoapsis : 703 km
Periapsis: 702 km
Instrument Principal: CALIOP
WFC
IIR
Tecnologia: LIDAR i un radiòmetre infraroig
Modifica dades a Wikidata

CALIPSO (Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations, Observacions exploratòries per satèl·lit de núvols i aerosols en l'infraroig i mitjançant Lidar) és un satèl·lit artificial de la NASA i del CNES dedicat a realitzar observacions d'alta resolució dels aerosols de l'atmosfera superior utilitzant un telescopi d'1 metre de diàmetre equipat amb LIDAR i un radiòmetre infraroig.

Va ser llançat el 28 d'abril de 2006 mitjançant un coet Delta des de Vanderberg. Forma part d'un conjunt de satèl·lits d'observació terrestre conegut com A-Train i del qual formen part Aqua, Para, Aura i CloudSat. Els satèl·lits volen en una Òrbita heliosíncrona a uns 705 km d'altura.

Instruments[modifica]

  • CALIOP, Cloud-Aerosol Lidar with Orthogonal Polarization: es tracta d'un LIDAR que treballa en dues longituds d'ona i que és sensible a la polarització, proporcionant perfils verticals d'alta resolució d'aerosols i núvols.
  • WFC, Wide Field Camera: es tracta d'una càmera gran angular, una modificació de la cambra comercial seguidora d'estrelles Ball Aerospace CT-633. És fixa, apuntant al nadir, amb un únic canal espectral cobrint el rang de longituds d'ona d'entre 270 i 620 nanòmetres.
  • IIR, Imaging Infrared Radiometer: es tracta d'un radiòmetre infraroig de tres canals proporcionat pel CNES. Té un camp de visió de 64 km x 64 km, amb una resolució d'1 km per píxel.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: CALIPSO Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Wade, Mark. «CALIPSO» (en (anglès)), 2008. [Consulta: 14 març].