CASSIOPE

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula vehicle espacialCASSIOPE
Informació general
Organització MacDonald, Dettwiler and Associates
Data de llançament 29 setembre 2013
Llançat des de Vandenberg AFB Space Launch Complex 4
Vehicle de llançament Falcon 9
Fabricant MacDonald, Dettwiler and Associates
Modifica dades a Wikidata

CASSIOPE és un projecte de satèl·lit artificial de l'Agència Espacial Canadenca. Està previst el llançament en una òrbita polar el·líptica[1] en el 2013,[2] transporta un sistema de comunicacions comercial anomenat Cascade i un equip experimental científic anomenat ePOP (enhanced Polar Outflow Probe).[3] Aquesta combinació dóna lloc a la sigla CASSIOPE, de "Cascade, Smallsat and Ionospheric Polar Explorer".

L'Institute for Space Research de la Universitat de Calgary lidera el projecte. Els instruments del satèl·lit recullen dades de tempestes solars en l'atmosfera superior. Aquestes tempestes donen lloc a les aurores polars o "aurores boreals" vist en el cel en les latituds del nord. Si bé aquests efectes ondulats poden oferir una nit emocionant com a espectacle, poden interferir amb les comunicacions de ràdio, navegació de GPS, i altres sistemes basats a l'espai. Els vuit instruments científics a bord del CASSIOPE ajuden als científics a comprendre el "clima solar" i, finalment, planificar mesures per mitigar els seus efectes nocius.

La càrrega útil comercial proporciona un servei de lliurament d'arxius d'emmagatzematge i reenviament digital, aprofitant el fet que CASSIOPE passa per sobre de gran part del món 15 vegades al dia. Es descriu sovint com un servei courier, amb els clients que utilitzen una petita antena parabòlica d'un o dos metres per pujar i descarregar arxius a una velocitat d'1,2 gigabits per segon. La capacitat d'emmagatzematge és d'entre 50 i 500 gigabytes i el temps de "lliurament" és de 90 minuts, en funció dels punts de recollida i dipòsit del planeta.

Les dues missions també serveix com una prova per al bus o la plataforma per a aquest tipus de petit satèl·lit. El mateix disseny es pot reutilitzar per a missions posteriors, després de les millores necessàries.

El contractista principal del satèl·lit és Bristol Aerospace de Winnipeg, Manitoba i dos dels vuit instruments científics a bord són subministrats pels socis internacionals, la NASA i la JAXA.

Els dissenyadors estimen que la CASSIOPE pesa aproximadament 375 kg. Té forma hexagonal amb dimensions d'1,6m en la seva part més estreta i 1,8m en la seva part més ampla. S'havia posat de manifest que aquestes característiques podrien canviar a mesura que el projecte avancés.

Vehicle de llançament Falcon 9[modifica]

El llançament de CASSIOPE serà efectuat pel sisè llançament del vehicle de llançament Falcon 9 i serà el primer llançament del Falcon 9 en configuració v1.1. El llançament inclou un seguit de primícies de missions de llançament:[4]

Proves del vehicle de llançament[modifica]

En una disposició inusual del primer tram del vehicle de llançament Falcon 9 de SpaceX es va realitzar una prova de propulsió sota aigua del segon tram amb la càrrega útil CASSIOPE quan es separa de l'impulsador. Com a part del programa de proves del sistema de llançament de coets reutilitzables de SpaceX, l'impulsador de la primera etapa de la missió CASSIOPE realitzarà una ignició per reduir la seva caiguda i llavors una segona ignició poc abans d'arribar a l'aigua. SpaceX té la intenció de dur a terme aquest tipus de proves en cada vehicle de llançament Falcon 9 v1.1 i "seguirà fent aquest tipus de proves fins que es puguin realitzar un retorn del vehicle al lloc de llançament i un aterratge controlat. S'esperen diversos errors abans d'aprendre a fer les coses bé.'"[5]

Referències[modifica]

  1. Main Page - Mediawiki-meso
  2. e-POP Project Schedule
  3. «CASSIOPE's ePOP probe will study upper atmosphere». Canadian Space Agency.
  4. Foust, Jeff «After Dragon, SpaceX’s focus returns to Falcon». NewSpace Journal, 27-03-2013 [Consulta: 5 abril 2013].
  5. Lindsey, Clark «SpaceX moving quickly towards fly-back first stage». NewSpace Watch, 28-03-2013 [Consulta: 29 març 2013].

Bibliografia[modifica]