Vés al contingut

Cabernet sauvignon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Varietats viníferesCabernet sauvignon
Modifica el valor a Wikidata
Color de la pellnegre Modifica el valor a Wikidata
OrigenFrança Modifica el valor a Wikidata
Vins notablesFinques classificades a Bordeus, Vinyes de Califòrnia
Sòl idealGrava
PerillsOïdi, eutypella scoparia, excoriosi
Número VIVC1929 Modifica el valor a Wikidata
Característiques del vi
GeneralDens, fosc, tànic
Clima fredVegetal, pebrot, espàrrecs
Clima migMenta, pebre negre, eucaliptus
Clima calorósMelmelada

El cabernet sauvignon és una varietat de cep negra. La planta és vigorosa i s'adapta bé en climes temperats i poc humits. El raïm de cep cabernet sauvignon és mitjà i de forma irregular no gaire compacte. El gra és menut i esfèric, ple de llavors. La pellofa és gruixuda i dura, fent que el raïm sigui resistent a les malures, i té un profund pigment negre. La polpa és ferma, cruixent i de gust agre.

El vi elaborat amb raïm cabernet sauvignon és sec, àcid, amb cos, ric en alcohol i en taní, i de color violaci. De jove és astringent i amb l'envelliment desenvolupa una característica gamma d'aromes florals, fruitals i vegetals. És emprat sobretot per fer cupatges com a varietat millorant en la criança degut a l'alt contingut en taní.

El cabernet sauvigon és originari de la regió de Bordeus, format com un híbrid de cabernet franc i sauvignon blanc. S'anomena l'emperador de les varietats negres i n'és la més popular difosa per totes les zones càlides del món. És la varietat principal dels vins de Bordeus, junt amb el merlot, i s'ha implantat amb èxit a les noves regions vinícoles (Califòrnia, Xile, Austràlia) i es complementa amb les varietats tradicionals d'Espanya i Itàlia. És una varietat autoritzada a totes les denominacions d'origen de Catalunya, Mallorca i el País Valencià, utilitzada com a varietat millorant de les tradicionals.