Cafetera moka

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Model de cafetera moka

La cafetera italiana o cafetera moka, és una cafetera que, de manera similar a la cafetera expresso, elabora el cafè fent passar aigua bullida presurizada per vapor, a través de cafè mòlt. L'invent va ser patentat a Itàlia per l'inventor Alfonso Bialetti en 1933, la companyia del qual, Bialetti continua produint el mateix model (denominat «Moka Express»).[1] La cafetera moka s'ha tornat un dels elements bàsics de la cultura italiana.

Sorgida d'Itàlia, la cafetera moka és avui dia particularment popular a Europa i Amèrica Llatina. S'ha tornat un disseny icònic, apareixent en museus de disseny i art industrial, tals com el Museu d'Art Modern, el Museu Nacional de Disseny Cooper-Hewitt, i el Museu de Ciències de Londres.[2] Existeix en diferents grandàries, des d'un a divuit porcions (50 ml).[3] El disseny original i una gran quantitat dels models actuals són d'alumini amb rosteixes de baquelita, una classe de plàstic que posseeix una bona resistència tèrmica.

Comparació amb el cafè expresso i el cafè per degoteig[modifica]

El cafè expresso té el seu gust característic a causa que el pas d'aigua en major pressió que en altres tipus de cafetera està en contacte menys temps amb el cafè mòlt, per la qual cosa el resultat és una beguda amb intensitat i cos diferents al que s'obté de les cafeteres per degoteig o de filtre, encara que també depèn enormement del tipus de grà de cafè, el seu nivell de torrefacció, la finura del mòlt i la temperatura utilitzada. Existeix la idea que l'expresso és un cafè amb més cafeïna. No obstant això, en el cafè per degoteig, el major temps de contacte del cafè amb l'aigua fa que s'extregui major quantitat de cafeïna.

Si bé el principi de funcionament és similar a les màquines expresso (passar aigua a pressió a través d'un "disc" de cafè mòlt), les diferències tècniques entre tots dos dispositius fan que la beguda resultant tingui una intensitat i cos intermedis entre la preparació per degoteig i les cafeteras expresso pròpiament aquestes.

Utilització[modifica]

A: La càmera inferior conté aigua. Quan s'escalfa la càmera, la pressió desplaça l'aigua en A a través de B B: Canastra amb cafè C: Càmera recol·lectora del cafè.Funcionament de la cafetera Moka
Embut amb cafè mòlt
Cafè en elaboració

Omplir l'escalfador (secció inferior, marcat en el diagrama amb A) amb aigua gairebé fins al nivell de la vàlvula de seguretat (que alliberarà pressió en el cas en què aquesta sigui massa elevada en bullir l'aigua). Inserir el filtre de metall amb forma d'embut (B). Afegir el cafè mòlt fi al filtre (com es mostra en la imatge). Una junta mecànica assegura que la unitat està hermèticament tancada a la secció superior (C, que conté un altre filtre de metall a la base) que s'enrosca fermament a la base.

Col·locar la cafetera en una font de calor de manera que l'aigua s'escalfa fins al punt d'ebullició formant-se vapor en l'escalfador, est acaba aconseguint una pressió prou alta per forçar la resta d'aigua a «pujar» passant a través de l'embut, xopant el cafè mòlt i acabant així en la càmera superior (C), on s'acumula el cafè. Quan la càmera inferior està gairebé buida, es formen bombolles que produeixen un característic so de gàrgares. Igual que amb les cafeteras percoladoras, s'ha de retirar de la font de calor en començar el so de bombollejo (evitant que la secció inferior s'assequi) que equival aproximadament a l'ompliment de la meitat de la secció superior.

Per millorar el resultat, omplir el filtre complet amb cafè i aplicar calor mitjana o mitjà-alta.

Manteniment[modifica]

Aquest tipus de cafeteras necessiten que es canvii de forma periòdica el segell de goma així com el filtre i que es verifiqui que la vàlvula de seguretat no estigui obstruïda. Quan el segell de goma és nou, est pot alterar el sabor del cafè, així que es poden fer un parell de "proves en sec", amb o sense cafè, amb tal de preparar-ho.

Després del seu ús, es pot observar una fina capa oliosa residual del cafè a l'interior del tub, en el filtre i en la càmera superior. Alguns recomanen conservar aquesta capa, doncs en molts casos evita el contacte entre el cafè i la paret d'alumini, que pot dotar al cafè d'un lleuger sabor metàl·lic, mentre que uns altres prefereixen netejar-la per evitar una intensificació del sabor amarg.[4] Després del seu ús la cafetera s'ha de netejar a fons utilitzant per a això aigua calenta o bullint, evitant sabons o detergents si es vol mantenir la capa residual.[5]

Variacions i marques[modifica]

Aquest tipus de cafeteras solen fabricar-se amb alumini per al seu escalfament amb un foc obert o amb un escalfador per gas o elèctric. En els focs d'inducció han d'utilitzar-se models específics.

Característiques[modifica]

El sabor del cafè d'una cafetera Moka depèn majoritàriament de la varietat de gra, finesa de moldre, perfil d'hidratació i el nivell de temperatura usat.

Aquestes cafeteres són de vegades referides com a màquines d'expresso sobre cremador i produeixen cafè amb una raó d'extracció similar (encara que alguna cosa major) a una màquina d'expresso.[6] Així i tot, un cafè moka típic és extret a pressions relativament baixes d'1 a 2 bar (100 a 200 kPa), mentre que els estàndards de cafè expresso especifiquen una pressió de 9 bar (900kPa). És per això que en general el cafè moka no és considerat com un expresso, i té un perfil de sabor diferent.[7][8]

A més, algunes cafeteras posseeixen una vàlvula especial (cridada Cremator) que permet crear una emulsió d'escuma amb algunes varietats de gra, coneguda com a crema.[9]

Referències[modifica]

  1. «Company Story». www.bialetti.it. [Consulta: 29 juny 2019].
  2. Greenbaum, Hilary. «Who Made That Moka Express?» (en anglès). The 6th Floor Blog, 01-09-2011. [Consulta: 29 juny 2019].
  3. «Moka Express factsheet» (PDF). Bialetti. Arxivat de l'original el 14 de desembre de 2010. [Consulta: 1r març 2009].
  4. . 
  5. Brewing italian coffee with a moka pot
  6. L. Navarini, E. Nobile, F. Pinto, A. Scheri, F. Suggi-Liverani. «[https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00618977/document Experimental Investigation of Steam Pressure Coffee Extraction in a Stove-top Coffee Maker]». Applied Thermal Engineering, 2008. DOI: 10.1016/j.applthermaleng.2008.05.014 [Consulta: 29 juny 2019].
  7. "Espresso Italiano Certificato" (PDF). Istituto Nazionale Espresso Italiano. Archivado del PDF original el 26 de julio de 2011. Recuperado el 29 de junio de 2019.
  8. Posted by Brady on March 3, 2010 at 6:38pm in Espresso. «Espresso and classic drink Wiki» (en anglès). www.baristaexchange.com. [Consulta: 29 juny 2019].
  9. «Generating crema with a moka pot?». Coffee Stack Exchange. [Consulta: 29 juny 2019].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cafetera moka