CaixaForum Tarragona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCaixaForum Tarragona
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscentre cultural Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietat deLa Caixa Modifica el valor a Wikidata

CaixaForum Tarragona és un centre cultural que gestiona la Fundació ”la Caixa”.

Ofereix exposicions temporals i una àmplia oferta d’activitats que combina d’una manera transversal cultura i divulgació científica, artística i educativa pensada per a tots els públics.

CaixaForum Tarragona forma part d’una xarxa de centres CaixaForum que s’estén per diversos punts de la geografia espanyola: CaixaForum Madrid, CaixaForum Barcelona, CaixaForum Sevilla, CaixaForum Saragossa, CaixaForum Palma, CaixaForum Girona, CaixaForum Lleida, CaixaForum València i CaixaForum Macaya.

Fundació ”la Caixa”[modifica]

La Fundació ”la Caixa” ha recuperat edificis de gran interès arquitectònic a les ciutats principals del país per convertir-los en centres de divulgació cultural. És tracta d'una aposta per l’art i la cultura com a font de creixement personal i social que aporta a les ciutats un punt de trobada entre coneixement, persones i espais dinàmics per a totes les edats.

L'edifici[modifica]

CaixaForum Tarragona és un espai cultural obert a tots els ciutadans que ofereix una programació regular d’exposicions, conferències, debats, projeccions, activitats educatives i tallers. Es concep com un centre per a tots els públics que fomenta la integració, el diàleg, el coneixement i l’educació.

El centre es troba a l’edifici d’estil neoclàssic dels anys cinquanta de l’arquitecte tarragoní Pujol i Sevil. Ubicat a la zona neuràlgica de la ciutat, entre la Rambla Nova i el Mercat Central, l’edifici es va concebre a l’inici com a biblioteca i sala d’exposicions i s’ha anat transformant a mesura que han evolucionat les necessitats socials i culturals dels ciutadans, fins que, el 2008, es va convertir en CaixaForum Tarragona.

Activitats[modifica]

Cada any, CaixaForum Tarragona acull dues exposicions de referència, fruit de grans acords amb institucions culturals de prestigi internacional. La programació s’articula en tres eixos principals que giren a l'entorn d’una pregunta senzilla i transcendent: qui som i com ens relacionem amb el món que ens envolta?

  • Som passat. Portem dins nostre l'empremta del temps
  • Som segle xx, una època de canvis que ha superat les barreres entre les arts i les ciències i que ha obert noves perspectives per a la humanitat
  • Som futur. Innovació, educació, capacitat de creació, sensibilitat medi ambiental, revolució tecnològica: una invitació a saber per opinar, experimentar per compartir.

En els darrers anys, ha acollit mostres temporals com:

  • Sorolla. Apunts a la sorra (2017)
  • Gènesi. Sebastião Salgado (2018)
  • Cinema i emocions. Un viatge a la infància – Cinémathèque française (2019)
  • Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra (2019)
  • Faraó. Rei d’Egipte – British Museum (2020)
  • Art i mite. Els déus del Prado – Museu del Prado (2021)
  • Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna (2021)
  • Pixar. Construint personatges – Pixar Animation Studios (2022)


A més, CaixaForum Tarragona ofereix una àmplia programació d’activitats de divulgació científica, cultural i artística per a tots els públics en formats diversos, com ara conferències, debats, tallers, espectacles i projeccions que permeten ser un lloc de trobada per aprendre, dialogar, passar-s’ho bé i créixer amb la cultura.

Referències: