Calculadora humana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula ocupacióCalculadora humana
Human computers - Dryden.jpg
Tipus d'ocupació
professió
Modifica les dades a Wikidata
"Sala de calculadores" de la "NACA High Speed Flight Station"

Les calculadores humanes són les persones dels equips de treball dedicats a realitzar càlculs. Les calculadores humanes van tenir una alta demanda en centres de recerca com el CERN abans de l'arribada de les calculadores electròniques o els ordinadors.

De vegades, s'anomena així també les persones que tenen una habilitat prodigiosa en alguna àrea del càlcul mental, com la multiplicació o factorització de nombres molt grans. N'hi ha alguns, com és el cas de certs autistes, que tenen una gran habilitat en una àrea molt determinada del cervell i en canvi un desenvolupament mental deficient en altres àrees. Però la majoria en són simplement, prodigis, que han desenvolupat aquesta avançada habilitat per al càlcul. Alguns en són experimentats matemàtics, lingüistes, escriptors, etc.

En José de Mendoza y Ríos, mentre redactava la darrera edició de les seves famoses taules lunars, va escriure una carta al general amic seu Espinosa y Tello el 1815 (deu mesos abans de suïcidar-se), en què deia textualment: "...tinc entre mans treballs de tal envergadura que no m'hi donen abast dos computadors, agafaré quatre o cinc computadors més quan torni a Londres...".[1]

Michael O'Boyle, un psicòleg nord-americà que treballa a Austràlia, ha utilitzat recentment la ressonància magnètica per a escanejar el flux de sang durant operacions mentals en "gent prodigi" i en mostra resultats sorprenents. Aquestes persones aconsegueixen un flux de sang de sis a set vegades el flux típic en les parts del cervell responsables de les operacions matemàtiques.

En ciència-ficció, les calculadores humanes també tenen el seu espai. En Dune, éssers calculadors especialment entrenats anomenats mentats han substituït completament els ordinadors.

La crisi del calculador[modifica]

Fins abans de l'aparició de les màquines calculadores, el calculador no era només una persona amb habilitat que provocava admiració en els teatres de varietats, sinó que eren contractats per empreses en les quals s'havien de fer ràpidament càlculs precisos; eren contractats en els governs, en les empreses de transports de càrrega, pels mercats i per ajudar en la comptabilitat.

La utilització massiva de màquines d'ajuda de càlcul, va relegar als calculadors a un camp molt reduït, el de la fascinació i la pràctica de jocs d'habilitat aritmètica o numèrica, com els escacs i diversos jocs de cartes.

En l'actualitat els casinos prohibeixen als calculadors reconeguts l'accés a les taules de joc.

Grans calculadors del passat[modifica]

Entre els grans calculadors del passat es troben destacats matemàtics i notables homes de ciència, amb el que destrueix l'asseveració de que les persones dotades d'aquesta facultat careixen d'una intel·ligència igual o superior a la de la mitjana, tot i així també es troben documentats molts casos de calculadors notables amb intel·ligència o preparació menor a la de la mitjana cultural a la qual van pertànyer. Actualment un dels grans exponents del càlcul mental es Jaime García Serrano, considerat el calculador del segle.

Katherine Johnson: "La calculadora humana"[modifica]

Un dels exemples més coneguts en el món de les calculadores humanes és la reconeguda matemàtica Katherine Johnson. Va començar treballant de professora l'any 1937 de matemàtiques, música i francès després de graduar-se en el West Virginia State College en els graus de matemàtiques i francès. L'any 1953 va començar a treballar dins la NACA (predecessor de la NASA) a causa de que buscaven dones iberoamericanes per tasques de càlcul en el Departament de Guia i Navegació provocat per la Segona Guerra Mundial i l'aparició de Sputnik 1, la nau de la Unió Soviètica que van enviar per arribar a la Lluna. Com era una experta en matemàtiques i geometria, es dedicava a fer càlculs i a poc a poc es va anar interessant per com funcionava tot, convertint-se així en un gran referent en la NACA. Va ser l'encarregada de dur a terme el programa Mercury (1961-1963), va calcular la paràbola de la trajectòria del vol espacial d'Alan Shepard. Quan els ordinadors electrònics es van començar a utilitzar, ella va ser l'encarregada de revisar les comptes de l'aparell que tractaven del vol orbital al voltant de la Terra de John Glenn a bord de la nau Friendship 1. L'any 1969 va calcular a trajectòria de l'Apollo 11 i va ajudar en els càlculs de la missió Apollo 13.[2][3][4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Enciclopedia general del Mar, Garriga, Barcelona, Vol. V, pag.1122
  2. «Mujeres con ciencia» (en castellà). [Consulta: 14 desembre 2018].
  3. «Human Computer Project» (en anglès). [Consulta: 14 desembre 2018].
  4. «Black Ladies» (en anglès). [Consulta: 14 desembre 2018].