Camerògraf

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula ocupacióCamerògraf
CamOp 03.JPG
Tipus d'ocupació
tècnic de cinema i operador
Modifica les dades a Wikidata

El camerògraf, operador de càmera, cameraman o càmera, és l'encarregat de manejar la càmera. D'aquesta persona en depenen funcions com els moviments de càmera amb o sense desplaçament i la correcta utilització de la imatge a través dels diferents tipus d'òptica i sistemes de captació. A més a més, des de la càmera o des de les imatges que aquesta enregistra, el director s'assabenta (a partir de la informació que li proporciona el camerògraf) de qualsevol anomalia a la imatge. Per exemple, podria haver algun element que hagués quedat per error enquadrat dins el pla com per exemple un micròfon, una brillantor no desitjada a la lent, un tècnic, etc.

Camerògraf fent servir una steadicam

Funcions[modifica]

Les funcions principals del camerògraf són:

  • Preparar i fer anar la càmera i tot el seu equipament
  • Treballar amb el director i el director de fotografia per tal d'aconseguir un estil visual concret.
  • Treballar amb altra gent del departament de càmera i comunicar-se amb els actors[1]

Els camerògrafs segueixen les instruccions del director de fotografia i del director. Normalment, compten amb un foquista quetzant treballa conjuntament amb ells, que s'encarrega de fer les correccions lumíniques necessàries per aconseguir una imatge nítida o de la manera més adient al projecte que estiguin realitzant.

Solen començar a treballar al final de la preproducció i assisteixen a consultes tècniques amb altres caps de departament.  

Després que el director i el director de fotografia hagin assajat i acordat els enquadraments, el camerògraf i el director de fotografia decideixen on col·locaran la càmera i quines lents i equips de suport utilitzaran. Els camerògrafs es mantenen en contacte amb altres caps del departament per mantenir-los  informats sobre com la posició i el moviment de la càmera poden impactar en la seva feina.

Durant el rodatge, els camerògrafs són responsables de tots els aspectes de la utilització de la càmera, el que permet al director de fotografia concentrar-se exclusivament en la il·luminació i en l'estil visual general del film.

Els operadors de la càmera han d’assegurar-se que la càmera i l'equip estiguin preparats per a les configuracions necessàries i puguin reaccionar a qualsevol imprevist o canvi d'última hora. Han de poder realitzar múltiples tasques i mirar, escoltar i prendre decisions sobre la marxa mentre duen a terme tasques tècniques complexes.

Treballen estretament amb el director, ajustant els detalls exactes de cada enquadrament, suggerint millores creatives o alternatives. A més a més, supervisen la logística de moure la càmera i el treball de manteniment de la càmera.

Els operadors de càmera treballen estretament amb els intèrprets, informant-los del que la càmera pot veure i el què no pot veure.

La feina de camerògraf és físicament exigent, i requereix forts nivells de força i resistència. Les jornades són llargues (de 12 a 14 hores per dia) i es poden requerir alguns desplaçaments a l’estranger, que impliquen llargs períodes de temps allunyats de la base.

Cinema vs. Televisió (diferències)[modifica]

En televisió, el camerògraf és l'encarregat de l'enregistrament de la imatge. En els directes, es comunica amb el director de càmeres que s'encarrega de seleccionar quina de les càmeres és més adient a cada moment i també indica quins plans vol obtenir.

La diferència principal entre l'operador de càmera de televisió i el de cinema, és que el primer, ha d'estar dotat de certa agilitat, versatilitat i dinàmica ja que ha de treballar en tota mena de circumstàncies. Moltes vegades han de fer retransimissions en directe, feina que requereix molta precisió ja que les tomes no poden ésser editades ni repetides.

En canvi, al cinema, la feina del camerògraf està molt més premeditada i pautada. Hi ha més possibilitats d'assajar i preveure la feina que han de fer.

Referències[modifica]

  1. «Creative Skills Set». [Consulta: 14 desembre 2017].