Cap de dona (Fidel Aguilar)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaCap de dona
MuseuGirona FidelAguilar cap dona 5722.jpg
modifica
Tipusquadre modifica
CreadorFidel Aguilar
Creació1895-1917
Mètode de fabricaciócarbó sobre paper
Dimensions31,7 (Alçada) × 22 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu d'Art de Girona, Girona

Cap de dona és un dibuix fet per Fidel Aguilar que es conserva exposat des del 14 de febrer de 1998, a la sala 18 del Museu d'Art de Girona, juntament amb obres d'altres artistes com ara Prudenci Bertrana, Josep Aguilera i Martí o Mela Mutermilch.[1]

Descripció[modifica]

Es tracta d'un dibuix fet en carbó sobre paper, que mesura 31,7 x 22 cm. L'obra mostra un cap de dona sostingut per un ample i ferm coll, el cap lleugerament inclinat mirant cap a l'esquerra. Unes faccions perfectament resseguides mostren uns ulls ben oberts, uns llavis molsuts i ben definits, els cabells llargs i arrinxolats, sembla tot plegat un esbós per una futura escultura. En l'actualitat està comercialitzat el Cap de dona en format d'escultura, en els tallers de Can Marcó, en la població de Quart.

Restauració[modifica]

Cap de dona, va tenir un acurat i laboriós procés de restauració l'any 1997 amb el patrocini dels Amics del Museu d'Art.

Anàlisi[modifica]

En Narcís Comadira descriu l'obra de l'autor com a modernista amb un classicisme amb aires nòrdics que ell sabé barrejar amb un cert barroc i amb la pell sensual d'una negressa. Alexandre Cirici manifestà que en Fidel Aguilar és una de les personalitats més important de la història de l'escultura moderna al nostre país. En Narcís-Jordi Aragó i Masó referint-se a Cap de dona, diu que aquesta noia, tan jove i tan madura alhora, no hauria ni de redreçar el cap per obrir un moment els llavis i repetir el savi aforisme d'Hipòcrates: "Ars longa, vita brevis".

Bibliografia[modifica]

  • Un Museu a Contrallum. Capitol: Un rostre que espera el marbre pàg 267 a 269. Narcís-Jordi Aragó. MD'A, Girona, 1993
  • Fulletó: Restauració del Cap de dona, de Fidel Aguilar. Narcís-Jordi Aragó. MD'A, Girona febrer de 1998.
  • Fitxa del MD'A de Girona. Fidel Aguilar, a Les ciutats. Editorial Vosgos, Barcelona, 1976.
  • Diccionario Biográfico de artistas de Cataluña. J.F. Ráfols. Tomo Primero, pág. 6

Referències[modifica]

  1. amb núm.reg.250.235.