Carlos Arniches Barreda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Carlos Arniches)
Infotaula de personaCarlos Arniches Barreda

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 octubre 1866 Modifica el valor a Wikidata
Alacant Modifica el valor a Wikidata
Mort16 abril 1943 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, dramaturg, llibretista Modifica el valor a Wikidata
GènereDramatúrgia Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FillsCarlos Arniches Moltó Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0036298 Allocine: 146187 Allmovie: p315472 TMDB.org: 185660
Musicbrainz: 4dabe357-2d6b-42a8-b82d-3f84175fc8b7 Discogs: 1638138 IMSLP: Category:Arniches_y_Barrera,_Carlos Find a Grave: 12099697 Project Gutenberg: 47633 Modifica el valor a Wikidata

Carlos Arniches Barreda (Alacant, 11 d'octubre de 1866 - Madrid, 16 d'abril de 1943) Fou un comediògraf valencià. Pare de l'arquitecte Carlos Arniches Moltó i espòs de la pedagoga Pilar Moltó y Campo-Redondo.

Biografia[modifica]

Crescut a Alacant, realitza gran part de la seua obra a la capital d'Espanya, on destaca com a autor de sainets i comèdies. És característic el seu llenguatge, castís, pres del género chico, la sarsuela i el teatre per hores del segle xix. Des d'aleshores, els personatges madrilenys del seu teatre parlen sempre d'una forma identificable, retallant la síl·laba.

Va crear el gènere còmic denominat tragèdia grotesca, on expressava les seues inquietuds social i regeneracionistes. Entre les seues obres, hi destaquen Es mi hombre, sàtira del masclisme, La señorita de Trevélez, crítica de la joventut burgesa, ociosa i desocupada, Don Quintín el Amargao, La chica del gato, Casa editorial, El santo de la Isidra, Los aparecidos, El amigo Melquiades, Los Caciques o El pobre Valbuena, entre d'altres.

Arniches dominava la tècnica teatral i els recursos còmics de l'acció, i les seues comèdies són àgils i entretingudes; sap com mesclar la tragèdia i la comèdia, i treu partit de qualsevol situació dramàtica, no només per la vis comica i per l'ús del llenguatge, tot i que se l'ha criticat que esmicole la gramàtica i el vocabulari i que abuse dels ambients vulgars.

Va col·laborar com a llibretista de sarsuela per als mestres Ruperto Chapí, Rafael Taboada Mantilla, Federico Chueca i Josep Serrano.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carlos Arniches Barreda