Carly Simon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarly Simon

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementCarly Elisabeth Simon
25 juny 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Bronx (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSarah Lawrence College
Riverdale Country School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballComposició Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócantant
Activitat1964 - actualitat
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Gènerepop, rock
VeuContralt Modifica el valor a Wikidata

InstrumentGuitarra, piano i veu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficArista Records
Elektra Records
Warner Bros. Records
Epic Records Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeJames Taylor (1972–1983) Modifica el valor a Wikidata
FillsSally Taylor, Ben Taylor Modifica el valor a Wikidata
ParesRichard L. Simon Modifica el valor a Wikidata  i Andrea Heinemann Simon Modifica el valor a Wikidata
GermansJoanna Simon i Lucy Simon Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webcarlysimon.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0800089 Allocine: 36808 Rottentomatoes: celebrity/carly_simon Allmovie: p111555 TV.com: people/carly-simon IBDB: 92526 AFI: 208045 TMDB.org: 174875
Facebook: CarlySimonOfficial Twitter (X): CarlySimonHQ Instagram: carlysimonhq Youtube: UCtVkLGyanc902-zj4EJce5w Souncloud: carly-simon-official Spotify: 4FtSnMlCVxCswABUmdhwpm iTunes: 336239 Last fm: Carly+Simon Musicbrainz: c4df30f5-5487-4806-9189-b69c9f27532c Songkick: 40995 Discogs: 36603 Allmusic: mn0000147635 Deezer: 2910 Modifica el valor a Wikidata

Carly Elisabeth Simon (n. 25 de juny de 1945) és una cantant nord-americana. Va ser una de les artistes, anomenades confessionals pel seu estil musical i les seves lletres biogràfiques, més populars dels anys 70 i 80.

Biografia[modifica]

Inicis[modifica]

Va néixer el 25 de juny de 1945 en una llar acomodada de la ciutat de Nova York. El seu pare, Richard Simon, va ser cofundador de l'editorial Simon and Schuster.

A inicis dels anys 60 ella i la seva germana, Lucy, van formar un duo anomenat The Simon Sisters que inicialment es va presentar en els bars de Greenwich Village, a Nova York. Van gravar dos LP, un de folk bastant suau i un altre amb cançons per a nens. Solament van tenir un senzill que va estar fugaçment en les llistes a l'abril de 1964: Winkin' Blinkin' and Nod.

Carrera[modifica]

Les germanes es van separar a la fi dels 60 i Carly Simon va decidir començar una carrera com asolista folk. Es va posar en contacte amb Albert Grossman, qui para llavors era el representant de Bob Dylan; desafortunadament, l'intent no va prosperar.

Diferents productors i executius coneixien els seus dots vocals però no sabien què fer amb ella, com encaixar-la en el negoci i, d'una forma natural, va decidir dedicar-se a la composició al costat del crític de cinema Jacob Brackman.

De la mà del segell Elektra les coses van començar a funcionar millor i, en 1971, dues de les seves cançons, «That's The Way I've Always Heard It Should Be» i «Anticipation», es van convertir en èxits dins dels Estats Units. La primera venia en el seu primer disc, anomenat Carly Simon, mentre que la segona li va donar títol al seu segon LP. Va fer la seva aparició en la pel·lícula del mateix any Taking Off (doblada al català amb el títol Vull volar).

Amb les coses en un terreny més positiu, Carly Simon es va ajudar amb el talent del productor Richard Perry per produir el seu tercer LP, on va incloure la seva cançó més famosa: «You’re So Vain», de la qual es diu que parla de Warren Beatty i/o Mick Jagger. Encara avui, en totes les entrevistes que se li fan a Carly Simon li pregunten sobre a qui la va dedicar i la resposta sempre és evasiva.

La cançó va vendre més d'un milió de còpies en 1972 i a inicis dels anys 90 es va tornar a llançar en Gran Bretanya després que sortís en un comercial de televisió.

No Secrets, el seu tercer llarga durada, és de lluny el seu treball més reconegut i on s'inclou molt del millor material de la seva carrera, com ara «The Right Thing To Do», que va arribar al top 40. La qualitat del disc li va valer el Grammy a la millor artista nova de l'any.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carly Simon