Carta Internacional de Drets Humans

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Eleanor Roosevelt sostenint la Declaració Universal dels Drets Humans en espanyol.

Es coneix com a Carta Internacional de Drets Humans al següent conjunt de documents sobre drets humans, proclamats per les Nacions Unides, en diversos moments:

La Declaració Universal de Drets Humans té caràcter de dret internacional consuetudinari; lloc constitueix unes orientacions o línies a seguir, encara que és citada freqüentment en les lleis fonamentals o constitucions de molts de països i en altres legislacions nacionals, no obstant això, no té el tractament d'acord internacional o tractat internacional.

Els dos Pactes Internacionals: el de Drets Econòmics, Socials i Culturals i el de Drets Civils i Polítics, constitueixen acords vinculants, aprovats per l'Assemblea General en 1966, desenvolupen la Declaració Universal, ja que plasmen en obligacions jurídiques els drets que hi figuren i estableixen òrgans per vigilar el compliment pels Estats que en formen part. Aquests dos Pactes reben també el nom de Pactes de Nova York.

Els protocols facultatius que solen acompanyar als tractats de dret humans estableixen procediments (per exemple, d'investigació, denúncia o comunicació) en relació amb el tractat principal, o bé, desenvolupen aspectes particulars d'aquest. Els protocols facultatius tenen l'estatus de tractats internacionals i estan oberts a la signatura i ratificació per part dels estats parteix de tractat principal.

Vegeu també[modifica]