Casa dels Cargols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa dels Cargols
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xx (1911)
Característiques
Estil arquitectònicModernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Llobregat, 127-141B.
Map
 41° 22′ N, 2° 07′ E / 41.37°N,2.12°E / 41.37; 2.12
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC37558 Modifica el valor a Wikidata

La Casa dels Cargols éra un habitatge unifamiliar dissenyat per l'arquitecte Marià Tomàs i Barba,[1] mestre d'obres i tècnic de l'Ajuntament per encàrrec de Miquel Ribera. És protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Des del setembre de 2009 s'hi ha establert l'Oficina Jove de l'ajuntament.[2]

Descripció[modifica]

La casa envoltada de jardí va ser construïda el 1911. Destaca pels magnífics treballs de forja de ferro i ceràmica vidriada com la de les gàrgoles, els cargols i els motius florals. La barana del terrat està format per pilastres, a manera de merlets, decorades amb cargols. És força curiós el coronament de les perxes de politja amb els cargols de forja.[3] Les peces de ceràmica es van fer a la fàbrica Pujol i Bausis d'Esplugues, La Rajoleta.

La casa era totalment envoltada per un conjunt de casetes de planta baixa, de petites dimensions, destinades a habitatge obrer. Per aquest motiu, de la casa només era visible el cos que sobresurt per sobre d'elles.[3] L'ajuntament va adquirir la casa el 2004 i va enderrocar les casetes.

Referències[modifica]

  1. Ayuso, Glòria «L'Hospitalet recuperará la Casa dels Cargols, un edificio modernista oculto entre construcciones» (en castellà). El País, 15-05-2006. ISSN: 1134-6582.
  2. «Oficina Jove». Ajuntament de L'Hospitalet. [Consulta: 20 octubre 2019].
  3. 3,0 3,1 «Casa dels Cargols». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa dels Cargols