Casella forta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png a8 b8 __ c8 d8 rl e8 nd f8 __ g8 h8 __ Chess zver 26.png
a7 rl b7 c7 __ d7 e7 f7 g7 h7
a6 pd b6 __ c6 d6 e6 rd f6 pd g6 kd h6 pd
a5 pl b5 rd c5 pd d5 __ e5 pd f5 __ g5 pd h5 __
a4 __ b4 pd c4 nl d4 __ e4 f4 __ g4 __ h4 __
a3 __ b3 pl c3 d3 __ e3 f3 pl g3 __ h3 pl
a2 b2 c2 pl d2 e2 __ f2 kl g2 pl h2 __
a1 __ b1 __ c1 d1 e1 __ f1 g1 __ h1
Chess zhor 26.png
El cavall blanc de c4 ocupa una poderosa casella forta, defensant el peó d’a5 i atacant la casella d6 de la columna oberta

Una casella forta (concepte que en anglès denominen outpost), és una casella que està protegida per un peó propi, i que no pot ser atacada per un peó rival. Al diagrama de la dreta (de la partida Anand-Ivantxuk, Melody Amber, 2001,[1] c4 és una casella forta, ocupada pel cavall blanc. No pot ser atacada per peons negres, perquè no hi ha peó a la columna-d, i el peó negre de la columna-b és massa avançat.

Les caselles fortes són una posició molt favorable des de la qual iniciar un atac, particularment fent servir un cavall. La raó per la qual una casella forta és tant poderosa és que una peça menor que s'hi situï és immune a l'atac de les peces majors rivals (torres i dames) degut a la defensa que en fa el mateix peó, mentre que si el rival desitja atacar-la amb un peó, llavors haurà de debilitar la seva pròpia estructura de peons.

Els cavalls són més eficients quan estan a prop de les posicions enemigues; això és degut al seu curt radi d'acció, al contrari que els alfils, torres i dames. Són també més efectius al centre de l'escaquer que a les vores. Per tant, el més desitjable seria tenir una casella forta en una de les columnes centrals (c,d,e o f) i en una fila avançada (per exemple, a la 6a), i ocupar-la amb un cavall. El coneixement de les caselles fortes i de la seva efectivitat és crucial per explotar situacions de peó de dama aïllat.

D'altra banda, Aaron Nimzowitsch sostenia que si la casella forta és en un flanc (columnes a,b,g o h), llavors la peça ideal per ocupar-la és una torre. Això és degut al fet que la torre pot pressionar en totes les caselles al llarg de la fila. Nimzowitsch en general va tractar la qüestió de les caselles fortes a la seva obra de referència Mein System.

Referències[modifica]

  1. «Partida Anand-Ivantxuk, Melody Amber, 2001» (en anglès). chessgames.com. [Consulta: 3 d’octubre 2011].