Columna semioberta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article empra la notació algebraica per descriure moviments d'escacs.
abcdefgh
8
b8 negres alfil
f8 negres torre
g8 negres rei
b7 negres peó
h7 negres peó
b5 blanques cavall
d5 negres peó
a4 blanques peó
c4 negres cavall
d4 blanques alfil
e4 negres cavall
g4 negres dama
e3 blanques peó
g3 blanques peó
a2 blanques torre
f2 blanques peó
g2 blanques rei
h2 blanques cavall
h1 blanques dama
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Partida Van Wely-Polgar, Hoogeeven 1997

En escacs, una columna semioberta, és una columna en què només hi ha un peó, o n'hi ha diversos, però tots del mateix color. La columna semioberta proporciona una via d'atac per les torres o la dama del jugador que no hi té peons, l'únic que la pot usar com a tal.

Moltes obertures, com ara la defensa siciliana, busquen complicar la posició; per això, en la línia principal de la siciliana (1 e4 c5 2 Cf3 d6 [2...e6; 2...Cc6] 3 d4 cxd4 4 Cxd4) les blanques obtenen la columna semioberta d, però en compensació les negres poden pressionar al llarg de la columna semioberta c.

La partida Loek van Wely - Judit Polgár, Hoogeveen, 1997,[1] demostra el poder d'una columna semioberta en un atac. A despit de tenir un peó menys que les blanques, el fet que les negres dominen dues poderoses columnes semiobertes els dona un avantatge guanyador, amb la torre a la columna f i la dama a la columna g. Les negres van jugar 30...Txf2+! i les blanques van abandonar, ja que 31 Txf2 Dxg3+ 32 Rf1 Dxf2#. La demolició de la cadena de peons és un tema comú en posicions amb columnes semiobertes, entre altres raons perquè els peons doblats o els peons aïllats generen normalment columnes semiobertes per al rival.

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

Bibliografia[modifica]