Castell de Bulaternera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Bulaternera
Imatge
Dades
TipusChâteau Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle x
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud203,6 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBulaternera (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 39′ N, 2° 35′ E / 42.65°N,2.59°E / 42.65; 2.59

El Castell de Bulaternera era un castell medieval d'estil romànic del segle xi situat al poble de Bulaternera, a la comarca del Rosselló (Catalunya Nord).

Està situat[1] al lloc més elevat de l'indret on es dreça el poble de Bulaternera. El seu emplaçament és avui en part ocupat per l'església parroquial de Sant Sulpici.

Les restes del castell[modifica]

La torre de l'homenatge, ara campanar

El que queda del castell de Bulaternera és molt desfet i en part integrat a les muralles de la vila. Cal comptar que l'església de Sant Sulpici és, en part, damunt del que fou el castell, amb l'antiga torre de l'homenatge convertida en campanar de l'església parroquial i una altra part inserida en la cellera del poble. Se'n conserven restes del que fou angle nord-oest, així com del sector est, on la nomenclatura urbana encara conserva el nom de pati per a un carrer de la cellera.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «21 - Bulaternera». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatébia-Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Bulaternera». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan. «Bulaternera: Castell i vila fortificada de Bulaternera». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9.