Vés al contingut

Castell de Calonge

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:47, 30 gen 2012 amb l'última edició de Flamenc (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Castell de Calonge
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud36 m
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalonge i Sant Antoni (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 51′ 47″ N, 3° 04′ 24″ E / 41.8631°N,3.0734°E / 41.8631; 3.0734
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN586-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005827 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC666 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC12650 Modifica el valor a Wikidata

El castell de Calonge està situat al nucli antic de la vila de Calonge (Calonge de Mar), a la comarca del Baix Empordà.

Història

El Castell de Calonge vist des del Rifred

El castell figura esmentat a començament del segle XII. Després, a començament del segle següent, passa a ser propietat de la casa de Cruïlles. Amb Berenguer de Cruïlles (mort cap el 1330) el castell passa a la branca secundària dels Cruïlles de Calonge, que amb més o menys sort aconsegueixen mantenir la seva propietat junt amb altres beneficis, com ara la jurisdicció civil i criminal sobre el territori, etc.

El 1477 el castell fou incendiat pel conflicte dels remences, que també van atacar la vila. Poc més endavant torna a ser incendiat (1485), però és restaurat amb rapidesa. Pere Galceran el va vendre a Galceran de Requesens (1439-1505), passant llavors dels Cruïlles a mans de la casa dels Requesens, després va passar als Cardona i d'aquests al ducat de Sessa. El 1899 passa a ser propietat d'una família de Calonge, i s'utilitzava com a casino i teatre. Ara és propietat de la Generalitat de Catalunya que s'encarrega de la seva adequació.

L'edifici

La torre quadrada dell castell (primer pla) i l'església de Calonge

És difícil datar amb precisió aquesta mena d'edificis. És clar, però, que la part més antiga sigui la torre, gairebé quadrada, que es conserva al Sud-oest del recinte i que podria situar-se cap el segle XII, o potser més tard.

Al segle XIV s'hi va afegir un recinte trapezoïdal més ampli, amb espitlleres i coronat amb merlets. Al segle XV, possiblement després de l'incendi, s'hi va afegir un palau tardo-gòtic, adossat a la part sud i est del recinte. Posteriorment encara s'hi van afegir unes torres rodones als tres cantons del recinte (el quart ja estava ocupat per la torre quadrada) i una quarta, semicircular, a la façana de llevant.

Entre els segles XVI i XVII s'hi va afegir un cos renaixentista, que porta l'escut dels Sessa.

Bibliografia

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Calonge