Castell de Súria

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:08, 16 gen 2012 amb l'última edició de Vriullop (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Súria
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSúria (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 50′ 06″ N, 1° 45′ 06″ E / 41.835°N,1.75167°E / 41.835; 1.75167
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1584-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005724 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1787 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC13314 Modifica el valor a Wikidata

El castell de Súria està situat a la part més alta d'un tossal que domina el riu Cardener dins del poble vell de Súria, al Bages.

Història

Recreació d'una taula parada a l'interior del castell

Dels segles XII-XIII, es conserva la torre de l'homenatge (segle XII), que ha quedat ubicada dins l'edifici en la rehabilitació posterior que es va fer. En el seu origen, el castell de Súria formava part de la línia de frontera amb els sarraïns, que passava pel Cardener.

Als segles XIV-XV, després de passar a mans dels Cardona, el primitiu castell-torre es transformà en un castell-residència. Durant molts anys, la plaça forta de Súria presidida pel castell, va ser un punt estratègic d'interès militar. El castell dominava durant l'edat mitjana la denominada Ruta de la Sal al seu pas pel riu Cardener, així com també la seva producció.

A mitjan segle XX, havia servit d'estació del telègraf òptic i es comunicava amb les estacions de Manresa, Cardona, Serrateix i Castelltallat. El gran casalici fou utilitzat fins a una època relativament recent per a escola, calabós i per a altres serveis municipals.

Actualment està habilitat com a Centre d'Interpretació del Poble Vell, i és visitable. Al costat del castell, hi trobem l'església del Roser, que conserva encara una part de l'absis i del campanar d'estil romànic, on s'adossen les parets del castell formant així una muralla per la cara de llevant.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Súria