Catedral de Wawel

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Catedral de Wawel
Imatge de l'entrada
Vista nocturna
Imatge de l'interior
Vista hivernal
Imatge
Nom en la llengua original(pl) Katedra wawelska
(pl) Katedra na Wawelu Modifica el valor a Wikidata
EpònimEstanislau de Cracòvia Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusCatedral Modifica el valor a Wikidata
Part decastell de Wawel Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteGiovanni Trevano
Giovanni Battista Gisleni Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escritasegle XI Modifica el valor a Wikidata
Construcció1020 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica
art romànic
art gòtic
barroc Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCracòvia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióWawel Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata Map
 50° 03′ 17″ N, 19° 56′ 08″ E / 50.054638888889°N,19.935416666667°E / 50.054638888889; 19.935416666667
Format per24
Monument immoble
IdentificadorAk-1-100/31
Plànol

Activitat
Diòcesiarquebisbat de Cracòvia Modifica el valor a Wikidata  (Catedral Parròquia de Sant Estanislau i Sant Venceslau a Cracòvia) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc webkatedra-wawelska.pl Modifica el valor a Wikidata

La catedral de Wawel, amb el nom complet de basílica de la catedral de Sant Estanislau i Sant Wenceslau, és el santuari nacional de Polònia a la ciutat de Cracòvia. Té una història de 1.000 anys i era el lloc de coronació tradicional dels monarques polonesos. És la seu de l'arxidiòcesi de Cracòvia.

La catedral es troba sobre el turó de Wawel, que protegeix també el castell reial. Durant segles, Wawel va ser el centre del poder eclesiàstic i monàrquic de Polònia.

La primera catedral, de la qual els vestigis són relativament poc nombrosos, va ser construïda després de la institució del bisbat a Cracòvia el 1000. Destruïda aproximadament uns 150 anys més tard, va ser reedificada en la primera meitat del segle xii. La catedral va ser incendiada el 1305. El rei Ladislau I de Polònia va decidir reconstruir-la en estil gòtic. Va ser també el primer monarca coronat i enterrat en aquesta catedral.

Els reis i bisbes de Polònia anaren modificant aquesta catedral, les seves capelles i la seva decoració, al llarg de la història, conforme als estils i als gusts de l'època.

Avui, la catedral és un dels monuments històrics polonesos més importants. És inscrita (junt amb tot el centre històric de Cracòvia) en la llista del patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

La capella de Segimon[modifica]

Exterior de la capella de Segimon

La capella de Segimon (Kaplica Zygmuntowska en polonès) és una de les peces més notables de l'arquitectura a Cracòvia. Construïda com una tomba capella de l'últim Jagelló, molts historiadors d'art l'han definida com l'exemple més bonic al nord dels Alps del Renaixement toscà. Finançada pel rei Segimon I el Vell, la capella era construïda entre 1519 i 1533 per Bartolomeo Berrecci. La capella, de base quadrada amb una cúpula daurada, allotja les tombes del rei fundador Segimon, així com la del rei Segimon II August i Anna Jagiellonka. El disseny d'escultures internes, estucs i pintures fou fet per alguns dels artistes més cèlebres de l'època, incloent-hi l'arquitecte mateix, Georg Pencz, Santi Gucci i Hermann Vischer.

Tombes reials[modifica]