Vés al contingut

Cavalls blaus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaCavalls blaus

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorFranz Marc Modifica el valor a Wikidata
Creació1911
Gènereanimalística Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Mida105,73 (alçària) × 181,13 (amplada) cm
Propietat deKarl Nierendorf Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióWalker Art Center (Minneapolis) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventari1942.1 Modifica el valor a Wikidata

Cavalls blaus o Die grossen blauen Pferde (Els grans cavalls blaus) és una obra del pintor alemany Franz Marc de 1911.

Rerefons

[modifica]

L'any 1911, Marc era un membre fundador del moviment Der Blaue Reiter (El genet blau), i era el centre d'un cercle d'artistes alemanys i russos expatriats juntament amb August Macke, Vassili Kandinski, i diveresos altres l'obra dels quals va ser clau en el desenvolupament de l'expressionisme alemany.

Anàlisi

[modifica]

Aquesta obra, que representa tres cavalls blaus pintats vívidament mirant cap avall davant d'un paisatge de turons vermells ondulants, es caracteritza per l'ús de colors primaris clars. Segons l'Enciclopèdia Britànica, "els contorns poderosament simplificats i arrodonits dels cavalls ressonen en els ritmes del paisatge de fons, unint tots dos animals i configurant-se en un conjunt orgànic vigorós i harmoniós."[1] Les línies corbes de Marc utilitzades per representar el subjecte emfasitzen "un sentit d'harmonia, pau, i equilibri" en un món animal espiritualment pur; veient l'obra, es permet als humans unir-se a aquesta harmonia.[2] Marc va donar un significat o un propòsit emocional o psicològic als colors que va utilitzar en l'obra: el blau significava la masculinitat i l'espiritualitat, el groc representava l'alegria femenina, i el vermell encapsulava el so de la violència i la matèria base. Marc va utilitzar el blau al llarg de la seva carrera per representar l'espiritualitat; es creu que el seu ús de colors vius va ser un intent d'evitar el món material per evocar una essènciaespiritual o transcendental.[3][2][4] Aquesta pintura a l'oli sobre tela mesura 105.7cm per 181.1cm (sense marc) i no està signada.

Es tracta d'una de les primeres grans obres de Marc que representen animals i és una de les més importants en la sèrie de retrats de cavalls. Es creu sovint que Marc considerava els animals més purs i més bells que els humans i que, per tant, les seves pintures representen una concepció panteista del fet diví o de l'espiritualitat.[5]

El pintor suís Jean Bloé Niestlé (1884–1942) va instar Marc a "capturar l'essència de l'animal."[6] Segons l'historiador de l'art Gabi La Cava, for Marc, "el sentiment que la temàtica de l'obra evoca és el més important"—més fins i tot que la precisió zoològica.[7]

Procedència

[modifica]

L'any 1942, el Walker Art Center de Minneapolis (a Minnesota), va comprar Cavalls blaus a través de la Fundació T. B. Walker i el seu fons memorial Gilbert M. Walker. Va ser la primera obra modernista important que va entrar en la col·lecció.[8]

En la cultura

[modifica]

L'obra va inspirar el títol d'un volum de poesia supervendes, Blue Horses (2014), de la poeta estatunidenca Mary Oliver.

Referències

[modifica]
  1. "Blue Horses". Encyclopædia Britannica 2012. Web. (retrieved 18 June 2012)
  2. 2,0 2,1 «La Cava, Gabi. Review Article: The Expressionist Animal Painter Franz Marc (April 2004)». Arxivat de l'original el 16 October 2012. [Consulta: 22 juny 2012].
  3. Macke, Wolfgang (ed.) Briefwechsel: August Macke/Franz Marc. (Cologne: DuMont-Schauberg, 1964), 25-28; Partsch, Susanna. Franz Marc 1880-1916. (Cologne: Taschen, 1991), 26.
  4. Compari's amb Read, Herbert. A Concise History of Modern Painting. (New York: Oxford University Press, 1974 ed.) at 193, que descriu l'obra del company de Marc i membre del Blue Reiter Kandinski d'aquella època com "Les línies fluctuen i representen no només el moviment, sinó també propòsit i creixement. Els colors són associatius no només en el sentit que expressen l'emoció humana (alegria o tristesa, etc.) sinó també en què signifiquen aspectes emotius del nostre entorn extern: el groc és terrós, el blau és celestial; el groc és descarat i importunat, i molesta la gent, el blau és pur i infinit, suggereix una pau infinita."
  5. Wankheit, Klaus and Steffen, Uwe. Briefe aus dem Feld. (Munich: Piper, 1986), 64; Partsch, Susanna. Franz Marc 1880-1916. (Cologne: Taschen, 1991), 38-39; Piper, Reinhard "Franz Marc: On the animal in art" in Das Tier in der Kunst. (Munich: Piper, 1922) included in Partsch, op.cit.
  6. Partsch, Susanna. Franz Marc 1880-1916. (Cologne: Taschen, 1991), 9.
  7. «La Cava, Gabi. Review Article: The Expressionist Animal Painter Franz Marc (April 2004)». Arxivat de l'original el 16 October 2012. [Consulta: 22 juny 2012].
  8. Die Grossen Blauen Pferde (retrieved 18/06/2011) Arxivat 21 June 2012 a Wayback Machine.

Enllaços externs

[modifica]