Cementiri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cementeri)
Cementiri Rochus, a Nuremberg
Cementiri a Gjemnes (Noruega)
Cementiri civil de Teresa a Bausen

Un cementiri o cementeri és el lloc on reposen els cadàvers dels morts. Segons la cultura del lloc, els cossos es poden deixar en un sarcòfag o simplement es poden envoltar en tela o greix animal. Després poden ser enterrats sota terra, posats en una farcell o un altre tipus de sepultura, com ara taüts.

La paraula cementiri ve del grec koimetérion, que significa dormidor, ja que segons la creença cristiana, al cementiri s'hi anava a dormir fins al moment de la resurrecció.

Usualment, els cementiris són comunitaris, és a dir, en un lloc hi ha un tomba de molts membres d'una comunitat, sense per això ser tombes col·lectives, car cada difunt té el seu propi espai determinat, i per decisió familiar poden enterrar un altre familiar al mateix lloc. En la tradició catòlica, se sol parlar de camps sants.

La majoria dels cementiris es destinen a cadàvers humans, però també hi ha cementiris d'animals per a enterrar els animals de companyia morts.

Durant el 2011 es va crear una nova ruta turística[1] pels cementiris més emblemàtics d'Europa.[2] El cementiri més petit de l'Estat espanyol, i probablement d'Europa, és el Cementiri civil de Teresa a Bausen a la Vall d'Aran amb només un sepulcre.[3]

Referències[modifica]

  1. «European cemeteries route]» (en anglès).
  2. Masanés, Cristina «Molt més que tombres». Sàpiens [Barcelona], núm. 101, març 2011, p. 9. ISSN: 1695-2014.
  3. «"Els amants de Bausen", la història de l'única tomba del cementiri més petit d'Espanya». TV3 Notícies, 14-10-2020.