Centre Demòcrata (França)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Centre Démocrate
President Jean Lecanuet
Secretari general Pierre Abelin
Fundació 1966
Dissolució 1976
Ideologia Centre polític, democràcia cristiana

Centre Demòcrata (Centre démocrate, CD) fou un partit polític francès de caràcter centrista i demòcrata-cristià fundat per Jean Lecanuet per a la campanya de les eleccions presidencials franceses de 1965 i que aplegava els membres del MRP, independents i radicals.

Història[modifica | modifica el codi]

El manifest de Centre Demòcrata es publicà el 7 de gener de 1966 i la creació del moviment per Jean Lecanuet data del 2 de febrer de 1966. Els seus membres electes s'asseurien en el grup Progrés i Democràcia Moderna en l'Assemblea Nacional Francesa, que tenia 41 membres després de les eleccions legislatives franceses de 1967 i 33 després de les de 1968. Es va aliar amb el Partit Radical de Jean-Jacques Servan-Schreiber per a presentar una tercera via entre el programa comú de l'esquerra i la majoria presidencial. A les eleccions presidencials franceses de 1969 va donar suport la candidatura d'Alain Poher, però es va veure perjudicat pel sistema electoral de dues voltes i no fou escollit. A les eleccions presidencials franceses de 1974 va donar suport la de Valéry Giscard d'Estaing.

Es convertí en el Centre dels Demòcrates Socials (CDS) el 23 de maig de 1976, i en Força Demòcrata el 25 de novembre de 1995. És aliat amb els radicals valoisians del Moviment Reformista i del Partit Republicà en la UDF des de l'1 de febrer de 1978.

L'Associació Nacional de Joves del Centre Demòcrata (ANJ-CD) va ser el moviment juvenil del partit.

Membres del partit[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]